В очакване на подмяната на ядрените реактори

в България

Сега ще ви покажа две фотографии на два различни ядрени реактора, единият от които с голяма доза вероятност ще се опитат да ни пробутат, като уж произведен за спряния проект АЕЦ “Белене”, за който през седмицата дупедатите прогласуваха НИЕ да платим повече от 1 милиард и 200 милиона лева, макар още никой да не е виждал за какво.

Първият е от типа ВВЕР-1200 (водо-воден енергиен реактор, с електрическа номинална мощност на електрогенератора, на блока, за който ще работи реактора от 1200 МВт). Той е произведен пред 2015-та г. от завода Атоммаш, в гр. Волгодонск, Русия, за блок №1 на строящата се АЕЦ “Беларус”. В средата на декември 2015-та г. той е доставен на площадката на строящата се АЕЦ “Беларус”. На 10-ти юли 2016-та г. при провеждане на някакви манипулации, с неизяснена цел, реактора пада от височина около 4 метра (за толкова знаем до сега) и се чупи. В последствие министерството на енергетиката на Беларус се договаря с Росатом той да бъде заменен с нов. Снимката, която виждате, е от времето преди още да бъде счупен.

До 21-ви юли 2016-та г. министъра на енергетиката Теменужка Петкова твърдеше, че български експерти ще ходят в Русия да търсят и установят състоянието на оборудването за АЕЦ “Белене”, за което сме осъдени. Когато се разчу за счупването на реактора за АЕЦ “Беларус” Петкова забрави какво е говорила в продължение на цял месец и вече никой не бърза и не иска да търси реакторите. Може би докато горният реактор не бъде транспортиран до нужното място?

Вторият реактор е от типа ВВЕР-1000 и той е произведен от чешките заводи ШКОДА, още в края на 80-те години на миналия век за блок №1 на строящата се тогава АЕЦ “Белене”. През 1990-та г. реактора е доставен на площадката край река Дунав. През 1991-ва г. проекта АЕЦ “Белене” е спрян, а реактора консервиран – опакован по подходящ начин, за да се съхрани колкото дълго трябва. През 2005-та г. проекта АЕЦ “Белене” е размразен от правителството Сакскобургготски, а през 2006-та г. този реактор е продаден на Русия. Както много пъти твърди (в това число и тази седмица от парламентарната трибуна) министър Петкова това е станало за жълти стотинки.

От средите на ядрената мафия се твърди, че той е инсталиран и вече работи на блок №4 в АЕЦ “Калинин” (Калининская АЭС), Русия. Това твърдение не е лишено от основание, като се има предвид, че същият блок е пуснат в експлоатация през 2011-та г.

Защо ви ги показвам ли? За да ги сравните. Единият е ВВЕР-1200, а другият ВВЕР-1000. Представете си, че те са оцветени еднакво от вън и бъдат изправени пред вас, за да ги различите? Поставете се на мястото на “експертите” от НЕК, които все едно скоро ще бъдат изпратени в Русия да търсят желязото, за което вече беше гласувано да бъдем ограбени. Различавате ли, кой, кой е?

Ето така става подмяната. Всичко е въпрос на време, но (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия няма никакво бързане. Парите за подмяната идват от всички нас, а желязото, което един ден може и да дойде те вече неистово внушават, че ще бъде изложено в музея.

Лицето започнало тази мощна престъпна врътка (Р.Овч.) сега е на държавна служба при довършителните на същото престъпление.

Георги Котев

 

 котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
В очакване на подмяната на ядрените реактори by

Последни от България

Отиди Горе