В меката на ДЕМОНкрацията: Медийната пропаганда в САЩ засрамва Гьобелс

в Свят

107 всекидневника и 31 седмичника призоваха американците да гласуват за Клинтън,

атаките срещу Тръмп са без прецедент.

Американските медии често са сочени като еталон за плурализъм и носители на демократичните ценности. Напредващата кампания за избор на американски президент обаче поставя сериозно съмнение върху подобни твърдения.

107 от водещите американски всекидневници открито са обявили подкрепата си в полза на Хилари Клинтън, сочат официалните данни преди вота през ноември. Сред последните издания, които направиха това, е базирания в столицата „Вашингтон поуст“ – седми по големина вестник в САЩ. В свой редакционен коментар отпреди дни от медията заявиха, че “Хилари Клинтън има потенциал да бъде прекрасен президент на САЩ“ и я подкрепят без колебания. В текста кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е наричан „отвратителен“.

Сред основните застъпници на Клинтън са още издания като The New York Times, The Boston Globe, Los Angeles Times и Houston Chronicle, чиято огромна аудитория е постоянно призовавана да гласува за Хилари. Дори един от двата най-големи вестника в страната, които от десетки години запазват неутралитет по т.нар. „ендорсване“ (обявяване на явна подкрепа) за кандидатите на републиканците и демократите – USA Today призова своите близо 1 млн. читатели да не гласуват за Доналд Тръмп, без явно да подкрепят Хилари Клинтън.

От водещите седмичници отново явната подкрепа за Клинтън е дадена от 31 издания, сред които и авторитетното издание The Observer.

Ендосването на кандидати има стара традиция в политическите системи на САЩ и Великобритания и неговите корени можем да открием преди повече от 100 години. Подобна масова кампания в полза на единия кандидат обаче не е имало никога. По-интересното е, че според политически наблюдатели този път вестниците не се ограничават само до публикуване на редакционни коментари в подкрепа на кандидата, както и призив да се гласува за него. Обвиненията срещу американските медии са свързани с това, че умишлено прикриват огромни скандали, свързани с Клинтън. Такива например са последните разкрития на Уикилийкс за имейлите на бившия държавен секретар на САЩ и начина, по който е заплашвала да изпрати дрон за убийството на създателя на платформата Джулиан Асанж.

Здравословните проблеми на Клинтън също бяха умело покривани от мнозинството от медиите в САЩ и едва при припадъка й по време на честванията на годишнината от атентатите на 11 септември се превърнаха във водеща тема.

Връзките на фондация „Клинтън“ с правителствата на Саудитска Арабия и Катар очевидно също не представляват сериозен интерес за водещите медии в САЩ. За сметка всяка наченка на скандал, свързана с името на Тръмп, се превръща във водеща и устойчива във времето новина за вестници и телевизии в САЩ.

Михаил Кръстев, Nbox

loading...
В меката на ДЕМОНкрацията: Медийната пропаганда в САЩ засрамва Гьобелс by

Последни от Свят

Отиди Горе