В кои страни са се намесвали САЩ по време на изборите

в БЪЛГАРИЯ/СВЯТ

Е, изненада, изненада… Всички повторят едно и също — «Русия се намеси в изборите в САЩ» .

Оказва се, обаче, че държавата САЩ е тази, която се е намесвала в изборите в други страни повече, от която и да е друга държава по света.

САЩ имат дълга и зашеметяваща история в опита им да се повлияе върху президентските избори в други страни.

Последните изследвания от политолога Дов Левин показват това… В резултат на изследванията си политологът установява, че САЩ са се опитали да повлияят върху изборите в чужди държави 81 пъти между 1946 и 2000 г. …

Документи и анализатори от САЩ твърдят, че са насочили в правилната посока изборите в 45 страни по целия свят през този период, до такъв извод стигна в изследванията си Левин.

За да изгради своята база данни, Левин се позовава на разсекретени документи от САЩ, както и на редица доклади от Конгреса на страната за дейността на ЦРУ. Изследователят счита за достоверни историите на ЦРУ за американската секретна дейност, както и академични изследвания по темата, а също дипломатически истории от Студената война, както и спомени на бивши служители на ЦРУ.

Левин, кандидат на науките и сътрудник в Института за политика и стратегия в университета Карнеги-Мелън, установи, че САЩ са се опитали да повлияят върху изборите в чужди държави 81 пъти между 1946 г. и 2000 г.

Често скрито в изпълнението на поставената задача за намеса във вътрешните работи на страните са се включвали оперативни работници на ЦРУ.

Така се случило например в президентската кампании във Филипините през 1950 г.

Изследователят твърди, че САЩ са насочили в избраната от тях посока изборите в 45 страни по целия свят през този период.

При някои държави, като Италия и Япония, САЩ са се опитали да се намесят в изборите в тези страни четири или повече пъти.

Ето и страните, в които САЩ са се намесвали по време на изборите.
В списъка фигурира и България.

News Front