В Кауфланд продават отровни гъби, има натровени

в България

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е разпоредила от обектите на Кауфланд в страната да бъдат изтеглени всички налични количества култивирани печурки.

Разпореждането е във връзка с проверка на съмнение за токсикологично натравяне на семейство от трима души. Хората са консумирали култивирани гъби печурки, закупени от Кауфланд. Сигналът е подаден днес следобед от Столична Регионална здравна инспекция (РЗИ), съобщават от БАБХ.

Агенцията по храните е наложила и забрана за реализация на печурките. Инспектори са изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби, предлагани във веригата.

Сигналът за натровени с гъби постъпил в РЗИ в 15.00 часа от изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска” доц. Константин Ангелов. Двама от отровените били хоспитализирани в болницата, а третият – пренасочен за лечение към „Пирогов”.

От РЗИ съобщават, че и тримата пациенти са били консултирани от токсиколог в „Пирогов”. Направени са изследвания и е бил доказан холинолитичен синдром, който най-вероятно се дължи на натравяне с гъби.

По данни на болниците състоянието на пациентите е стабилизирано. Те са под постоянен лекарски контрол.

И тримата натровени са от едно семейство. На 13 юни те яли заешка яхния с лук, моркови и култивирани печурки, които били купени от магазин на Кауфланд в София.

В 15.10 часа за хранителното натравяне бил информиран шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Антон Генов, за да бъдат предприети мерки за спирането от продажба и изземване на всички налични количества гъби и доказването на токсина, причинил отравянето.

Шефът на БАБХ д-р Любомир Кулински е бил информиран в 15.13 часа.

От РЗИ уточняват, че след като бъде проведено епидемиологично проучване и бъде събрана необходимата информация, тя ще бъде подадена до здравното министерство.

По-късно от Кауфланд разпространиха съобщение, че на този етап нямат данни натравянето действително да е предизвикано от продукт, закупен от веригата.

Въпреки че БАБХ наложи забрана за изтегляне от обектите на Kaufland само на количествата култивирани печурки, до изясняване на случая, Kaufland България взе решение от продажба да бъдат спрени всички видове гъби, налични в нашите хипермаркети, се подчертава в мейла до медиите.

В последствие от веригата разпространиха нова подробна информация.

Производителят на гъбите поставени под възбрана от БАБХ е полската фирма East Mushrooms SP. z.o.o. Фирмата е сертифицирана по GLOBAL G.A.P. – сертификат за проследяемост на стоката. Фирмата е с дългогодишен опит и специализиран доставчик на гъби. Другата фирма доставчик е “Русев и Русев Син” ЕООД.

В периода 11 юни до 15 юни са продадени ориентировъчно 14 000 кг. от поставените под възбрана гъби.

Контролът се  осъществява изцяло според всички изисквания на БАБХ – наличие на декларация от доставчикът, сертификат от производителя, както и чрез визуален контрол. Ориентировъчното количество гъби спрени от продажба е около 6 000 кг.

От този производител Кауфланд зарежда от 5 години. До този момент подобни случаи с отровени от гъби не са регистрирани, изтъкват от компанията.

Подчертава се, че до този момент няма категорични доказателства, че проблемът произтича от продадени в търговската мрежа гъби.  Голямото количество продадени до този момент и липсата на каквито и да е други оплаквания допълват това предположение. / news.bg

В Кауфланд продават отровни гъби, има натровени by

Последни от България

Честито!

Колаж: Иво Ангелов, „Свободен човек“ Share the post "Честито!" FacebookGoogle+LinkedInTwitterVKontakte Честито! by The
Отиди Горе