вашият виртуален всекидневник

В Калифорния вече плащат за ползване на ток от слънце

в Свят

Такава случка разказва и показва днес американската Агенция за енергийна информация, част от федералното Министерство на енергетиката, че се е случила на 11-ти март 2017-та г., и подкрепя с графики и пояснения, в материала си:

Rising solar generation in California coincides with negative wholesale electricity prices

“Ръстът на генерация на електроенергия от слънцето в Калифорния направи цената и отрицателна”

Вместо да четем и превеждаме писмените обяснения (който желае да го направи да ползва горния линк) нека видим двете красноречиви графики (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

Горната графика показва количествата произведена електроенергия, от различните източници, по часове, в рамките на щата Калифорния, в единици ГВт.ч (1 Гига-Ват-час = 1 000 000 кВт.ч).
Долната черна крива показва средните почасови цени на електроенергията, в долари/МВт.ч (1 Мега-Ват-час = 1 000 кВтч).
Много добре и лесно се забелязва, че кривата на цените е в отрицателната част на координатната система, по време на слънчевата част от денонощието, от около 7 часа сутринта, до към, след 15 часа следобеда.

В статията на Агенцията още се казва, че такъв ефект се постига за първи път, благодарение на голямото количество изградени нови слънчеви мощности (не само фотоволтаични, но и такива, дето генерират първо топлинна енергия, а после я трансформират в електрическа) през изминалата 2016-та г.

А през това време ние си купихме … “Маски долу! От старото желязо за АЕЦ “Белене”“, за милиарди, а сега всяка година ще плащаме милиони, за да ни го пазят, а не че някога ще произведе и 1 кВт.ч.

Кога ще ги стигнем …????

Подобна картина наблюдавахме няколко пъти миналата година, през май, в Германия.
Ако искате си припомнете от “
Най-богатите роби в Европа“.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Loading...
loading...
loading...
В Калифорния вече плащат за ползване на ток от слънце by

Последни от Свят

Отиди Горе