В Австрия печели крайно дясната антиимигрантска и антиевропейска десница.

в Свят

Голямата приятелка на Ердоган и Обама докара крайнодесните на власт и разсипа либерална  Европа.
Днес наполовина кениецът похвали Меркел като доверен партньор и приятел, на чиято преценка се доверява.

Крайно дясната антиимигрантска и антиевропейска десница в Австрия  води значително на първия тур от президентските избори в Австрия, пише АП.Този бум на подкрепа се случва след антиевропейските и проемигрантски политики в ЕС.

Според предварителните резултати за Партията на свободата са гласували около 35% от хората. Според тези данни другите 5 кандидата остават далеч назад.

Триумфът на Норберт Хофер от Партията на свободата отразява все по-силното недоволство на избирателите от лявоцентристката Социалдемократическа партия и центристката партия на свободата. Предварителните резултати показват, че техните кандидати са събрали едва 10% от гласовете.

С платформа, насочена срещу имигрантите и ЕС партията на Норберт Хофер води с над 1/3 от гласовете.
Той отива на балотаж с някой от независимите кандидати – “зеленият” ветеран Александер ван дер Белен и бившата съдийка от Върховния съд Ирмград Грис.Един от тях вероятно ще влезе в директен сблъсък с Хофер на втория тур на 22 май.

За победа са нужни 50% плюс един от гласовете, а сегашният президент – социалистът Хайнц Фишер, не може да се кандидатира за трети път след два 6-годишни мандата начело на държавата.

Вотът разбива следвоенната традиция държавен глава да става един от представителите на социалдемократите или на консервативната Народна партия. Резултатът може да разклати и основите на управляващата коалиция, в която са двете традиционни партии.

В Австрия се възраждат годините на Йорг Хайдер с политика, която е определяна като пронацистка, ксенофобска и антисемитска. Няколко държави въведоха тогава дипломатически ограничения срещу ръководството на неговата партия. Хайдер загина в автомобилна катастрофа, скоро след като поведе Съюза за бъдещето на Австрия на парламентарните избори в страната. / Йордан Халачев

В Австрия печели крайно дясната антиимигрантска и антиевропейска десница. by

Последни от Свят

Отиди Горе