US-експерт: За Украйна, Грузия и Черна гора няма място в НАТО

в Свят

Много усложнения в отношенията между САЩ, Европа и Русия „произтичат от разширяването на НАТО”. За това в списание Forbes пише американският експерт от Института „Катън” Дъг Бендоу.

Западът следва да прекрати своята политика за разширяване на Алианса и да откаже включването в състава си Грузия и Украйна.

Според мнението на Бендоу, Киев и Тбилиси в НАТО могат съществено да увеличат риска от „конфронтация с ядрена държава”, тоест с Русия.

Бендоу счита, че НАТО се е превърнало в някакъв „международен клуб по интереси”, а влизат в него страни, представляващи слаб стратегически интерес за САЩ. А точно тези страни, които не представляват никаква военна ценност за САЩ, по-гръмко от всички искат разширяване на ангажиментите на Вашингтон в сферата на колективната отбрана.

Бендоу също така разкритикувал решението на Алианса да приеме в състава си Черна гора: „Включването на Черна гора е само глупост и разточителство. Присъединяването на Грузия и Украйна би било безразсъдство. Реално то би преобърнало с краката нагоре целта на военния Алианс” – отбелязва експертът./БЛИЦ

loading...
US-експерт: За Украйна, Грузия и Черна гора няма място в НАТО by

Последни от Свят

Отиди Горе