US базите остават безплатни: губим $ 2,5 милиарда

в България

US базите остават безплатни още 10 години

US базите  у нас остават безплатни още 10 години, след като „изпуснахме“ да предоговорим условията, които подписаха Ивайло Калфин ( тогава външен министър) и Кондолиза Райс ( тогава държавен секретар на САЩ) през 2006 г. , а от утре тече ново десетилетие.

Заради този „пропуск“ България ще продължи да губи много пари. Дори и най-евтината щатска база в Киргизстан струва 63 милиона долара годишно. У нас те са 4 ( Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и Айтос), което значи, че губим над $250 милиона или четвърт милиард годишно. А за десетилетие това са 2,5 милиарда.

Американците се похвалиха, че ще инвестират $8 млн. в своята база, от което ние нищо не печелим. Но за сметка на това не изпълниха обещанията си отпреди 10 години, че ще позлатят общините, където се намират US полигоните.
19′ припомня, че самолетите и корабите на САЩ също не плащат за ползване на правителствените и военните летища и пристанища, според подипсания договор, който остава в сила и днес.

България също се съгласи и да отстъпи от основното си право да упражнява юрисдикция върху членове на US силите, извършили престъпления, които не произлизат от официалните им задължения. А българските работници в базите нямат право на стачка и договорите им могат да бъдат прекратявани съгласно военните правила на САЩ.

Експерти предложиха, ако янките не ни дават пари, то поне да ни предостъпят за временно ползване или да ни подарят една ескадрила самолети. Нека не забравяме, че сме им спестили  2,5 милиарда долара за 10 години.

Имайки предвид, че условията за US базите не бяха предоговорени, тази идея остана нечута от управляващите.

За нас съществува единствено опасността да станем мишена за терористични атаки и то напълно безплатно. / 19MIN

В Н И М А Н И Е !:


• Италия изкарва $329 млн. от US база годишно, България – 0 лв. от 4 !


• US базата в Безмер е една от най-важните военни бази на САЩ в света !


 

loading...
US базите остават безплатни: губим $ 2,5 милиарда by

Последни от България

Отиди Горе