US генерал: За да стигнем руснаците ни трябват 1000 милиарда долара

в ПО СВЕТА
Вашингтон е безсилен пред руските ракети, затова е необходимо да бъде продължен договорът СТАРТ-3 с Москва. Това мнение изрази шефът на Стратегическото командване на Въоръжените сили на САЩ генерал Джон Хайтън, цитиран от „Взгляд“.

Той е убеден, че най-голяма опасност представляват новите крилати и хиперзвукови ракети, както и безпилотният дрон „Посейдон“.

„Вече от 10 години съм обезпокоен от това въоръжение, което във всеки един момент може да промени посоката си на движение и ще имаме проблеми с него. Мога да кажа, че днес съм способен да защитя страната, но се тревожа за хората, които ще заемат моя пост в бъдеще“, каза Хайтън.

Той уточни, че съществуващите американски системи за въоръжение могат да откриват руските ракети, но след това те „изчезват и не ги виждаме до момента на удара“.

Генералът призова Сената на САЩ да увеличи разходите за модернизация на „ядрената триада“, в която влизат стратегическите бомбардировачи, ракетните системи с наземно базиране и подводниците. За това, според генерала, ще са нужни около $1 трилион.

По-рано Хайтън заяви, че новите руски ударни средства за сдържане не попадат под установения договор за взаимно съкращаване на стратегическото ядрено въоръжение  (СТАРТ-3). Преди това експерти споделиха пред „Взгляд“, че евентуален удар с „Посейдон“ от морето плаши САЩ повече, отколкото ракетен удар от Космоса.  Russia Beyond