US анализатори: Руснаците по-скоро ще унищожат страната си, отколкото да я дадат на окупатора

в ПО СВЕТА

Както отбелязва американският военен интернет портал We are the Mighty, Русия е не само непревземаема държава със суров климат, обширни територии и многобройна армия, но и страна с така характерното за руснаците специфично колективно съзнание.

„Руснаците по-скоро ще унищожат напълно страната си, отколкото да я предадат на окупатора“, гласи текстът на американския портал. Според авторите всеки нападател, който би дръзнал да нахлуе в нея, ще трябва да се готви за безкрайни сблъсъци с руснаците във всичките единадесет часови зони на държавата.

Освен Русия в групата на „непобедимите“ държави са и САЩ, Китай, Индия и Афганистан.

  • Като причини за стабилността на страната си американците посочват силната си армия, големите територии и броя на жителите си – почти всички въоръжени.
  • Невъзможно е да се завладее и Китай преди всички поради огромното му население, голямата площ, климата, предизвикващ много болести, както и развитите технологии, до голяма степен копирани от Запада. Разбира се всички тези фактори позволяват на страната да разполага и с мощна армия.
  • Индия е характеризирана с климатични и географски особености, които, според авторите, я правят неразрешима задача за потенциалните завоеватели.
  • Афганистан от друга страна има много сложен и негостоприемен релеф с много откъснати от комуникациите населени места и грубо и устойчиво население, което в продължение на десетилетия, ако не и столетия, живее в един вид военно положение.

„Русия, като ядрена суперсила, по определение не може да бъде завладяна от никого”, твърди пред в. „Взгляд“ военният политолог Игор Коротченко, поставяйки под съмнение класацията за отбранителната способност на държавите, публикувана от американския военен портал We are the Mighty. „Всички тези класации са изсмукани от пръстите. Някакви хора си седят и измислят някаква класация. Реалистична оценка на националната отбрана могат да дават само други държави, в които има професионалисти, работещи в Генщабовете с разузнавателни апарати и щат квалифицирани военни анализатори“, подчерта експертът и полковник от запаса.

„По дефиниция всяка ядрена страна може да използва ядрено оръжие против агресора. Войната срещу тези страни е безсмислена и е изпълнена с взаимно гарантирани ядрени унищожения“, добавя експертът. / Russia Beyond