Управляващата измет започва да приема бежанци от Турция и официално!

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

В сряда служебното правителство е взело съдбовно за България решение за приемането на бежанци!

България ще започне да приема бежанци от Турция и официално, е решило правителството в сряда. Решението не е обявено публично, твърди в. „Сега“. Министрите се позовават на подписаното през март м.г. споразумение между ЕС и южната ни съседка за презаселване на мигранти, което не се признава от Общия съд на ЕС и от отделни държави.

В решението не се посочва бройката на хората, които ще бъдат приети, но според източник на изданието става дума за около 50 души. Още толкова България има ангажимент да приеме по друго споразумение от Гърция или Италия до края на годината. През октомври бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че България е поела ангажимент, заедно с всички останали държави по механизма на релокацията да приеме 1300-1400 бежанци и 100 души по механизма за презаселване от Турция.

По информация на Европейската комисия досега по споразумението за релокация на ЕС у нас са дошли 29 чужденци от Гърция. Сред тях беше сирийското семейство, изгонено от общинската власт в Белене. Направени са заявки за още 50 сирийци. Всеки чужденец ще бъде избиран от български екипи, които ще бъдат командировани в Турция. В тях ще се включат експерти от агенцията за бежанците, ДАНС, МВР и преводачи. Документите на чужденците ще се подготвят от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Българските екипи ще проверяват истинността на паспортите и ще снемат пръстови отпечатъци. Те ще оформят досиета на мигрантите, които предстои да бъдат приети по схемата за презаселване. Досиетата трябва да съдържат лични данни и друга информация, въз основа на която да бъде направена преценка за наличието на основания да се смята, че чужденецът би могъл да бъде заплаха за обществения ред или националната сигурност на България. На базата на изготвеното досие и предоставените от комисариата на ООН документи екипът ще изготвя писмен доклад с предложение относно приемането на хората в България по схемата за презаселване.

Парадоксалното е, че България тръгва да изпълнява договорката с Турция в момент на остра криза в отношенията между Ердоган и европейските правителства. Освен това в началото на месеца Общият съд на ЕС отхвърли като неофициална договорката между Евросъюза и Турция от миналия март за решаване на мигрантската криза.

Според магистратите решение за сключване на споразумение с турското правителство не е вземано нито от Европейския съвет, нито от която и да било друга институция на ЕС. В деня, в който българският кабинет взе решението за приемане на бежанци от Турция, лидерите на Чехия, Унгария, Словакия и Полша съобщиха, че няма да приемат плана за преразпределение на мигрантите, изготвен от Европейския съюз. „Този план е чисто изнудване и ние няма да го приемем“, се казва в съобщение на страните от Вишеградската група. И четирите държави от доста време насам открито се противопоставят на допълнителното натоварване и приемане на мигранти, основно от Сирия.

По време на съвместна пресконференция във Варшава полският министър-председател Беата Шидло заяви, че „Групата никога няма да приеме този диктат и това изнудване“ по отношение на бежанската политика. Съвместното изявление бе подписано от премиера на Чехия Бохуслав Соботка, премиера на Унгария Виктор Орбан, премиера на Полша Беата Шидло и премиера на Словакия Роберт Фицо.

„Новото унгарско законодателство дава възможност търсещите убежище да бъдат задържани в лагери. То е най-вече насочено към осигуряване на безопасността на гражданите на ЕС. Безопасността на германците и австрийците в действителност сега е обезпечена от унгарските данъкоплатци“, каза Орбан. От Брюксел предупредиха, че държавите, които отказват да изпълнят плана за преразпределение на бежанци, може да бъдат изправени пред финансови санкции.

Броят на бежанците, които са избягали от конфликта в Сирия, е надвишил пет милиона, съобщиха в четвъртък от ООН, предаде Франс прес.“Международната общност трябва да направи повече, за да им помогне“, подчерта Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Служебният слугинаж с ДВЕ решения за разселване на ислямска паплач!

Служебното правителство е приело две решения “на подпис” за одобряване на изменената рамка на Национален механизъм за изпълнение на ангажиментите на България за презаселване на мигранти. Решенията се приемат в навечерието на посещението у нас на Председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще бъде в България на 4 април.

През септември 2015 г. Съветът на ЕС прие две решения за установяване на временни мерки в областта на международната закрила в полза на Италия и Гърция – за преместването на общо 160 000 лица от двете държави. В изпълнение на двете решения на Съвета на ЕС, България е приела ангажимент да приеме общо 1999 мигранти. През миналата година държавите членки на ЕС постигнаха споразумение с Турция за разселването на част от мигрантите, които се намират на нейна територия.

В дух на солидарност и споделена отговорност България трябва да приеме 50 души. В Рамката на Националния механизъм за изпълнение на ангажиментите са описани и конкретните начини, по които е извършван подбор, транспортиране и интеграция на нуждаещите се лица. Освен от Фонда на ЕС за “Убежище, миграция и интеграция”, средства за интеграцията на бежанците се осигуряват и по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и “Наука и образование за интелигентен растеж”.

Разселените и приети у нас мигранти следва да сключат споразумение за интеграция, както и индивидуален интеграционен план, който съдържа: устройване с жилище чрез осигуряване на средства за наем; заплащане на здравни осигуровки; предоставяне на обучение по български език; достъп до адаптационен курс, професионална квалификация; осигуряване на месечни стипендии за обучаваните възрастни; записване на децата в детски градини и училища; социално асистиране чрез предоставяне на преводачески услуги; подпомагане за намиране на работа; достъп до образование; осигуряване на учебни помагала и учебници за безвъзмездно ползване до завършване на седми клас; осигуряване на целодневна организация на учебния ден от първи до шести глас; осигуряване на безплатен транспорт до детска градина или училище; оказване на спешна медицинска помощ, при необходимост; осигуряване на медицинска помощ в здравни и лечебни заведения на територията на страната, съгласно законодателството, цитира БГНЕС.

Последни от НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Don`t copy text!
Отиди Горе