Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Уникална за България CIGS фотоволтаична фасада захранва ферма в Пазарджик

в Технологии
Loading...

Красива, елегантно черна фасада от CIGS фотоволтаични панели грейна наскоро върху лицето на административната сграда на ферма в Пазарджик. Наречена от своите създатели „Черната перла“, системата покрива изцяло дневните потребности от електроенергия на стопанството. Инсталацията бе завършена в средата на юли.

CIGS фасада

Фотоволтаичната фасада с капацитет 24kWp е изградена от CIGS панели – соларни модули от медно-индиево-галиев диселенид. Тази технология е относително слабо популярна в практиката в България. Теоретичните й възможности надхвърлят 20% ефективност на преобразуване на светлината в електричество.

Хомогенният вид на този род панели е едно от основните им предимства. Високите температури и засенчването имат по-малко въздействие върху производителността им в сравнение с другите видове фотоволтаични системи.

„Тези панели, при неблагоприятни климатични условия, биха генерирали повече енергия на годишна база, отколкото силициевите си аналози“, обясни Стоян Желев, ръководител на проекта по изграждането на инсталацията.

Панелите работят в три групи, обслужвани от инвертори SES 10kW/14,8kWp/48VDC, свързани автономно в паралел, обяснява Желев.

Черните плоскости покриват цялата административна сграда на стопанството.

Покриване на 100% от дневните нужди

Фермата, сдобила се с елегантната фасада, е едно от многобройните рибовъдни стопанства в района на гр. Пазарджик. Поради съображения за запазване на личното пространство нейните стопани предпочетоха да не разкриват идентичността си. Стопанството се нуждае от значително количество енергия за своята дейност: аераторите за водните басейни, циркулационните водни помпи и съпътстващата ги техника работят денонощно и се нуждаят от 18KW захранване. Фотоволтаичната система е разчетена така, че през деня е в състояние да покрива изцяло енергийните потребности на машините. В хубави, слънчеви дни дори е налице излишък.

През нощта, когато фотоволтаиците не могат да покрият енергийните нужди на стопанството, ток се черпи от електропреносната мрежа.

Резервно захранване

Излишъкът от електроенергия, генерирана в слънчеви дни, се съхранява в акумулаторна система. По този начин ВЕИ инсталацията се явява и резервно захранване за фермата за случаите на прекъсване на електроподаването от преносната мрежата – тоест в периодите, когато стопанството разчита на електричество от местния енергиен оператор.

Възвръщаемост на инвестицията

Решението за изграждане на CIGS фотоволтаичната система е изцяло на собственика на стопанството, което още от преди проекта разполага с фотоволтаичен покрив с „класически“ силициеви панели. Благодарение на впечатленията от работата на първата мини-електроцентрала, решението за втората фотоволтаичната система идва по естествен път.

Добре информиран относно системите за възобновяема енергия, собственикът на стопанството се обръща към екип от специалисти по фотоволтаични системи, тъй като иска да реинвестира част от приходите на фермата.

Според първоначалните разчети, CIGS инсталацията ще се изплати за около 7 или 8 години благодарение на намаляването на сметките за електричество.

Снимки: Стоян Желев
Мария Малцева / GreenTech.bg

Последни от Технологии

Отиди Горе