Украйна се превръща в терористична държава

в Свят

Украйна се превръща в терористична държава, в която законите не действат. Това заяви пред ТАСС в петък Вячеслав Володин, председател на Държавната дума на Русия. Коментирайки отговора на Киев относно убийството на бившия руски депутат Денис Вороненков, както и изказването от страна на украинския президент Порошенко, който го нарече „акт на тероризъм от страна на Русия”, Володин заяви: „Подобни твърдения могат да се правят само въз основа на разследването.

Все още не е имало проучване. Mалко вероятно e да е безпристрастно, като се има предвид настоящата ситуация в Украйна. Затова всички изявления, направени в момента, са опит, от една страна, да се прехвърли вината върху някой друг. От друга страна, по всичко личи, че всичко това може да е било дирижирано”, допълни той.

Безспорно, човек трябва да изразява своята гледна точка, но след като е направен доклад от правоприлагащите органи”, заяви говорителят. Ако се съди по това, което се случва в Украйна, „това едва ли е възможно, тъй като Украйна все повече се превръща в терористична държава, където законите не действат, и всички тези твърдения изглеждат като някаква агония”, отбеляза той. „Разбира се, ще бъде правилно те да разследват инцидента, да проучат тази ситуация, за да разберат кой стои зад това, каква е причината и след това да правят изявления”.

Вороненков бе застрелян при престрелка в Киев вчера, съобщи по-рано Андрей Кришченко, началник на полицията в Киев. Инцидентът е станал посред бял ден пред входа на Premier-Palace Hotel. „Това е явният почерк на руските специални служби, който вече нееднократно се проявявал в различни европейски градове, коментира убийството украинският президент. Главния прокурор на Украйна Юрий Луценко смята, че убийството на Вороненков е свързано с показанията му по делото срещу бившия украински президент Виктор Янукович.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че изявленията за руска следва в убийството на бившия депутат са абсурдни. „В Москва разчитат, че правоохранителните органи на Украйна все пак ще успеят оперативно да разкрият престъплението и да определят без политизиране, въз основа на обективни данни, истинските поръчители, подчерта говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Вороненков бе член на комунистическата фракция в Шестата Държавна дума. През декември 2014 г. Следственият комитет на Русия поиска от Държавната дума да го лиши от имунитет във връзка с наказателно дело. През април 2015 г. от кабинета на главния прокурор е поискано разрешение Вороненков да бъде подведен под отговорност. На 15 февруари 2017 г. е взето решение да бъде изправен пред съда в качеството си на обвиняем за измами и злоупотреби. През декември 2016 г. Вороненков емигрира в Киев, където му бе предоставено украинско гражданство.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto

loading...
Украйна се превръща в терористична държава by

Последни от Свят

Отиди Горе