Уикилийкс започва да публикува документи за изборите в САЩ

в Свят

Джулиан Асанж не оправда очакванията, че на десетата годишнина на организацията ще публикува мащабни разкрития за Хилъри Клинтън

През следващите месеци Уикилийкс ще публикува документи, свързани с предстоящите президентски избори в САЩ. Това бе обявено от основателя на организацията Джулиан Асанж във вторник, когато се навършиха десет години от основаването ѝ. През последните седмици имаше много спекулации, че Уикилийкс ще излезе с голямо разкритие относно кандидата за президент на демократическата партия Хилъри Клинтън, като някои нейни опоненти дори изразяваха мнение, че става въпрос за разкрития, които могат да сложат край на кампанията ѝ.

„Има огромни очаквания от публиката в САЩ… някои от тези очаквания ще получат отговор”, заяви Асанж. Вместо голямо единично пускане на документи, той обеща поетапно публикуване през следващите десет седмици, водещи до изборите в САЩ. В отговор на журналистически въпрос Асанж изтъкна, че спекулациите, че той цели да навреди конкретно на демократическата партия и Хилъри Клинтън, са резултат от погрешно цитиране от страна на медиите. В свое интервю пред Фок нюз през миналия месец обаче Асанж изрично спомена, че разполага с документи, засягащи Клинтън.

От 2012 г. Асанж е блокиран в посолството на Еквадор, където потърси убежище заради опасността да бъде екстрадиран в САЩ. Първоначалните планове за изявлението по случай десетгодишнината бяха то да бъде направено от балкона на еквадорското посолство. Публичната поява на Асанж обаче бе отменена по съображения за сигурност и вместо това конференцията бе проведена в Берлин чрез видеовръзка.

В понеделник бяха публикувани документи, показващи, че по време на обсъждане през 2010 г. как да бъде спряно изтичането на документи през Уикилийкс, тогавашният държавен секретар Хилъри Клинтън е подхвърлила по отношение на Асанж репликата „Не можем ли просто да го ликвидираме с помощта на дрон”.

По време на пресконференцията във вторник Асанж заяви, че „хората имат право да знаят кого избират”. Той предупреждава, че информацията, която ще публикуват е съчетание от различни типове документи, идващи от различни институции, свързани с изборния процес. „Някои дават доста неочаквана и интересна гледна точка, други са дори забавни”, заявява Асанж. „Документите разкриват много, но реакциите на правителствата по отношение на изтичането на информация също са много показателни“, подчертава той.

 

Десетте най-важни разкрития на Уикилийкс

1 – Документи за функционирането на затвора Гуантанамо, които показват, че САЩ систематично са нарушавали Женевската конвенция и са подлагали на тормоз  800-те затворника на възраст между 14 и 89 години.

2 – Документи за войните в Ирак и Афганистан, които показват прикриването на хиляди случаи на смърт на цивилни и подлагането на мъчения на затворници. Тези над 500 хил. документа дават най-детайлната картина на военен конфликт, публикувана някога.

3 – Документи разкриващи как международната корпорация Trafigura е изхвърляла токсични отпадъци в Залива на слоновата кост, засягайки над 100 хил. души. Британският съд блокира публикуването на документите по случая в Гардиън и Би Би Си, но Уикилийкс ги пуска.

4 – През 2010 г. Уикилийкс публикува засекретено видео на щатската армия, показващо как щурмови хеликоптер разстрелва 18 души в предградие на Багдад. Жертвите включват двама журналиста от Ройтерс и цивилни, опитващи се да им помогнат.

5 – Отново през 2010 г. Уикилийкс започва да публикува дипломатически телеграми на щатски посолства, включително от България. Към този момент са публикувани над 3.3 млн. документа от 274 посолства и консулства на САЩ от периода 1966-2010 г.

6 – Документи за секретно договаряните мащабни търговски и политически споразумения ТПП, ТПТИ и ТИСА . Уикилийкс предоставя на публиката достъп до чернови на отделни глави от споразуменията и позиции за преговори, които показват, че чрез тези споразумения едрият капитал се опитва да заобиколи съществуващите международни норми и национални законодателства. Вълната от гражданска съпротива доведе до забавяне на преговорите по транстихоокенаското и трансатлантическото споразумения. По-малко известното споразумение в сферата на услугите между САЩ, ЕС и 22 други държави – ТИСА, ще остане секретно не само по време на преговорите, но и пет години след влизането му в сила.

7 – Уикилийкс разкрива подробности за работата на частната разузнавателна компания Стратфор, която работи за правителството на САЩ и големи корпорации. Сред клиентите на фирмата са службите за сигурност и разузнаване на САЩ, армията, производители на оръжие като Lockheed Martin, Northrop Grumman и Raytheon, както и химическия гигант Dow Chemical. Последната е наела Стратфор, за да шпионира жертвите на най-голямото изтичане на химикали в историята, предизвикано от неин завод в Индия.

8 – „Сирийските документи” дават детайлен поглед върху властта на Башар Асад и политическия елит на страната между август 2006 и март 2012 г. Документите показват и как западни компании са печелели от нарушаване на санкциите срещу Сирия.

9 – Сред най-чувствителните документи, публикувани от Уикилийкс, са тези, разкриващи как Агенцията по национална сигурност на САЩ е подслушвала чуждестранни лидери, включително канцлерът на Германия Ангела Меркел, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, премиерите на Италия и Израел Берлускони и Нетаняху, френският президент Оланд. Документите разкриват и икономическия шпионаж на САЩ в Япония, Франция и Бразилия.

10 – Последното голямо разкритие на Уикилийкс бе през това лято, когато организацията публикува близо 20 хил. електронни писма на ръководството на Демократическата партия. Те показаха, че партийната администрация е работела в услуга на Хилъри Клинтън по време на предварителните избори и се е опитвала да подкопае позициите на основния ѝ конкурент за номинацията Бърни Сандърс.

От Барикадата

loading...
Уикилийкс започва да публикува документи за изборите в САЩ by

Последни от Свят

Отиди Горе