Учени предупреждават: Ще се появят биохакери, които ще хакват не компютри, а човешкия мозък

в Технологии
Loading...

Американски експерти се опасяват от последиците на синтетичната биология. Те могат да бъдат както положителни, така и изключително опасно. Като се има предвид, че в науката винаги има „зли гении“, всичко това може да доведе до появата на „биологични терористи“.

„Това е една от най-мощните технологии в света. Клетките са мини-компютри, а ДНК – език за програмиране.

Вече са създадени елементарни компютърни програми на тази база. Но не бива да се забравя, че ДНК е „ключ“ за човешкия организъм, а „хакването“ може да доведе създаването на компютърни вируси, които могат да инфектират хората, „- казва Андрю Хесел (Andrew Hessel) от Университета по сингулярност (Singularity University) в САЩ.

При такъв сценарий, учените ще трябва да разработят ДНК-анти-вируси, казва Хесел. Ученият отбелязва, че Биопрестъпността днес е толкова необичайна, колкото и компютърните престъпления в началото на 80-те години, но много бързо се развиха.

Всичко това е възможно благодарение на откритието на генетика Крейг Вентер (Craig Venter) от миналата година. Той е създал елементарен биосинтетичен организъм, който е в състояние да се възпроизвежда. Създателят му го е нарекъл Синтия.

„Вентър отвори най-съкровените порти в човешката история, а може би и в съдбата на човека. Откритието в бъдеще може да се използва за създаване на най-мощното биологично оръжие, нещо, което само можем да си представяме „, – коментира откритието професорът от Оксфордския университет Джулиан Савулеску (Julian Savulescu).  30ДУМИ

Създадоха технология за дистанционно управление на хора (ВИДЕО)

Създадоха технология за дистанционно управление на хора (ВИДЕО)

Loading...

Последни от Технологии

Отиди Горе