Турция обяви джихад на кюрдите, иде бежански апокалипсис за България

в България

Турция започна арестува и депутати. Забележете, не свързани с преврата (поради който започнаха арестите), а по други обвинения. Типична еволюция на тоталитарния режим. На всеки, който не е удобен, му се измисля някакво престъпление, и се арестува.

В случая кюрдските депутати, начело с шефа на партията им, са арестувани по подозрение в “тероризъм” и връзки с Кюрдската работническа партия. Но това не би било възможно, ако не беше станал опитът за преврат и не бе обявено извънредно положение. А към тях няма обвинения за самия преврат. Ердоган по същество разчиства “кюрдското ДПС”. Но това слага край на опита за политическа регулация на конфликта с това малцинство. Остава само военната опция.

В турски затвори вече са десетки хиляди – от учители и журналисти, до заместник-председател на парламента. Кървавата разправа с тях, вкл. смъртни присъди, започва от януари, обяви наскоро Ердоган. Най-вероятно процесите ще бъдат като арестите – скалъпени обвинения и силно зависими съдии.

Конфронтацията с кюрдите най-вероятно ще доведе до голяма трагедия. Или ще бъде извършен геноцид спрямо тях (а те са около 20 милиона души), или самата Турция ще бъде разрушена от безкрайна гражданска война. За България това означава гарантирана бежанска катастрофа. / ГН

Турция обяви джихад на кюрдите, иде бежански апокалипсис за България by

Последни от България

Отиди Горе