Турция и Сирия във война? Асад унищожи над 40 турски войници и бронирана техника под Алепо

в Свят

Сирийската авиация започна унищожаване на турските части, навлезли незаконно на територията на страната. Снощи, 25 ноември, самолети от ВВС на Сирия за трети път бомбардирали позиции на турски военни и бойци от протурската Свободна сирийска армия край Ал Баб на 60 км североизточно от Алепо.  Съобщението е на турците, кюрдите и на активисти на „сирийската опозиция”. Дамаск заяви, че присъствието на турски войски на сирийска земя е “грубо нарушение на суверенитета на Сирия” и предупреди, че ще свали всеки турски самолет, навлязъл във въздушното й пространство. Руските ВКС и ПВО също са сериозна опасност за турската авиация, защото не е известно какви самолети ще приемат за опасност. „Бомбите попаднали сред бронирана техника и във военния лагер, където има групи от ССА и турската армия. Трите удара довели до гибелта на 40 военнослужещи” – съобщават журналисти от турската информационна агенция „Ахмед Хабер”. Кюрдският активист Ахмед Хани уточнява, че лагерът се намирал край село Ал Азрак, гори турска бронирана техника. Турският сайт inSpeak потвърди информацията за бойните действия.

Генщабът на Турция още на 24 съобщи: ВВС на Сирия нанесоха удар по турски военни в Алепо. Това бе първата бомбардировка по турски военни по време на операцията „Щитът на Ефрат”.Тогава загинаха трима турски военнослужещи  в резултат на авиационен удар на сирийските правителствени сили в провинция Алепо, съобщи вестник „Хюриет” с позоваване на Генщаба на Турция. Други 10 са ранени.

Според руски представители, евентуална ответна реакция на Анкара може да провокира нова сериозна криза в отношенията между Турция и Русия, която поддържа сирийския президент Башар Асад и е разположила в Сирия свои войски и зенитноракетни комплекси. Вчера Путин и Ердоган проведоха телефонен разговор без изявления след него. През м октомври Асад се надяваше Москва да промени политиката на Анкара към Сирия. Тогава сирийският президент Башар Асад заяви, че единствената надежда на страната му е, че сближаването между Русия и Турция ще позволи Москва да промени политиката на Анкара към Сирия, съобщи „Ройтерс”. От самото начало на конфликта в Сирия турските власти работят за подкопаването на режима на Асад и неговото сваляне от власт. Русия, заедно с Иран, Ирак, Ливан, Хизбула подкрепят сирийския президент. Операцията на турската армия в Северна Сирия започна на 24 август. През изтеклото време турската армия завзе граничния град Джераблус и продължава настъплението си на югозапад. Турският президент Ердоган заяви, че страната му възнамерява да прочисти района от бойци на “Ислямска държава” на територия от 5 хиляди кв. км и да създаде в нея “зона за сигурност”, където да бъдат разположени бежанци. Турция възнамерява да включи в тази зона и контролирания от ИД град Ал-Баб (провинция Алепо), в посока, на който е настъплението на опозиционната Сирийска свободна армия, извършвано с подкрепа на турските Военновъздушни сили и бронирана техника. Дамаск заяви, че присъствието на турски войски на сирийска земя е “грубо нарушение на суверенитета на Сирия” и предупреди, че ще свали всеки турски самолет, навлязъл във въздушното й пространство.

Сирийските правителствени войски пробиха отбраната в източната част на Алепо и се придвижват към важното кръстовище Джандул в направление на площад Баидин, съобщават арабски медии. Според местни журналисти, поддръжка на войските оказва палестинската бригада „Лива ал-Кудс”, която настъпва откъм бежанския лагер Инзарат. Сирийските войници едновременно водят огън по позиции на екстремистите в квартал Масакен Ханано, който има ключово значение с прикриване на прохода в дълбочина на Източно Алепо. „Джебхат ан-Нусра” се опитва да удържи квартала под свой контрол и прехвърля подкрепление. Правителствената армия вече е овладяла една трета от квартала. На фронта в Алепо почти от седмица стават съществени изменения в полза на сирийската армия. Особено забележими са те в югозападно Алепо, където постоянните бомбардировки на сирийските ВВС, а също така ракетният и артилерийски огън не позволяват на терористите да привлекат съществени подкрепления и други ресурси. „Тигрите” и „Хизбула” изтласкали терористите от целия район Акраб. Там мощната атака ударила позиции на „Джейш ал-Фатах”. Североизточно от Алепо правителствената войска продължила настъплението и атакувала терористите в районите Баабдин и Ал Инзарат. Там след мощна артилерийска подготовка армията и палестинското опълчение от бригадата „Ал Кудс” взели под контрол важни позиции.

“Хизбула” изпрати край Алепо 5000 калени в боеве палестинци с танкове, БТР, БМП и артилерия. След „тежката” мотострелкова бригада движението „Хизбула” изпрати на фронта „лека” бригада, снабдена с бойни джипове (джихад-мобили). Общата численост на това подкрепление е около 5 хиляди души с танкове, БТР, БМП, артилерия и друга тежка техника. Сирийската армия с помощта на бойни сили от пет държави освобождава Алепо. В западната част на град Алепо са съсредоточени значителни сили на сирийската армия, Силите за национална отбрана, Републиканската гвардия, ливанската „Хизбула”, афганистанските батальони „Фатимиюн”, иракските „Харакат ал-Нуджаба” и палестинските „Ал Кудс” и край Алепо са прехвърлени допълнително ирански военни специалисти и е усилено иракското опълчение „Харакат ал-Нуджаба”. Продължава прехвърляне на значителни сили в района на авиобаза Квейрес източно от Алепо.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

loading...
Турция и Сирия във война? Асад унищожи над 40 турски войници и бронирана техника под Алепо by

Последни от Свят

Отиди Горе