Цялото правителство извикано на разпит в прокуратурата (не е майтап)…

в България

Наистина не е майтап. Цялото паднало правителство на Бойко Борисов е извикано в Следствието да дава показания във връзка с доставката на криминалните турски ваксини. Причина за тази радостна за цял народ вест е, че министър Москов се е оправдал с “колективно решение” на Министерския съвет. Т.е. опитва се да се измъкне с познатата схема на колективната безотговорност  – някакъв колективен орган взема решение, и никой вътре в него не носи отговорност.

Става дума дори за най-наглата част от “колективизма” – решение “на подпис”. Т.е. правителството дори не се е събирало и обсъждало въпроса. Просто един формуляр е обиколил министрите, и те са го подписали.

Сега прокуратурата иска да изучи тази странна процедура, при която държавни решения се вземат анонимно, и дори без да са обсъдени. Затова цялото правителство, вкл. Бойко Борисов, трябва да се явят на разпит.

Точната дата засега не е ясна, но няма да е много далеч. Със сигурност ще е преди назначаването на служебното правителство, защото след това старите министри се връщат като депутати, и получават имунитет. / ГН

Цялото правителство извикано на разпит в прокуратурата (не е майтап)... by