Цветанов: САЩ са и ще останат ключов партньор в енергетиката. Русия ни е нужна само заради туристите

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

САЩ са и ще останат ключов партньор във всички политики, свързани с енергетиката. Не трябва да прекъсваме диалога с Русия, за да може да осигурим туристически поток, който може да дойде към България след събитията, които станаха между Турция и Русия.

Това каза Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ пред БНТ.

„България трябва да се придържа към европейското законодателство в областта на енергетиката. Нека припомним, че правителството Орешарски вземаше еднолично решаваше и поемаше ангажименти. Това ни отдалечи от европейската перспектива и ни бяха спрени финансовите средства по оперативните програми по стария финансов период”, заяви заместникът на Борисов в партията.

„Трябва да кажем следното – България изпълнява ангажимента си и съгласува политиките си относно енергетиката и всички секторни политики, които глобално и секторно са приети с директиви. Що се отнася до САЩ – те са е и ще останат ключов партньор във всички политики, свързани с енергетиката. Разбира се в никакъв случай не трябва да прекъсваме диалога с Русия, защото в голямата си част ние имаме общи теми, които могат да бъдат дискутирани, за да може да осигурим туристически поток, който може да дойде към България след събитията, които станаха между Турция и Русия”, обясни Цветанов.

„Правителството днес и авторитетът, който има премиерът Борисов, и възможността в последните няколко месеца да имаме изключително важни посещения на важни европейски представители и представители на САЩ от най-високата позиция в администрацията в Държавния департамент – това означава много силен акцент към региона и много силен ангажимент за това да бъдем заедно и действително да противодействаме на всички потенциални заплахи, които могат да възникнат с вътрешнополитически сътресения, които обслужват определени икономически или корпоративни интереси”, заяви Цветанов.

Той не смята, че ще има предсрочни избори след напускането на АБВ от коалицията. По повод казаното вчера от Румен Петков за слабости в политиката на кабинета, Цветанов заяви, че „помним всички, че Петков изпъди от МВР навремето Бойко Борисов и благодарение на това той стана премиер. Сега отново се насочва срещу него и нищо чудно нашият премиер да стане президент”.

Според него решението за оттегляне на АБВ от мнозинството е било публично оповестено от Румен Петков, но депутатите не са били уведомени.

Имаме достатъчно стабилно мнозинство, за да можем да продължим да управляваме страната. Първоначалното мнозинство помните че беше РБ, ПФ, но впоследствие се взе решение да се ползва и експертизата на Ивайло Калфин, коментира Цветанов. Той подчерта, че решение на Борисов е да определи новия вицепремиер и социален министър.

Политиката на Калфин беше финансирана от финансовия министър с подкрепата на премиера, каза Цветанов. Калфин има различен профил от АБВ, но той е достатъчно ерудиран, за да се съобрази с партийното решение, добави той.

Всички средства, които се събират допълнително от бюджетните, означава, че правителството работи добре и трябва да бъде подкрепено, смята Цветанов. /БГНЕС

Последни от Некатегоризирани

Don`t copy text!
Отиди Горе