ЦРУ не само потвърди, но и допълни

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Вчера в „А това чудо чували ли сте го?“ ви показах и разказах за рекордното и престижно световно класиране на България, по износ на електроенергия, за 2014-та г., което е 14-то място, сред повече от 200 държави.

Днес острият ми нюх ме отведе в Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, които издават много полезни годишни статистики за страните по света.

Те ги наричат „Световна книга на фактите“ (The World Factbook).

Тогава реших да проверя, какво и как пише за енергетиката на България (от ТУК).

И това, което видях успя наистина да ме изненада.

Оказа се, че по още ДВА показателя, в областта на енергетиката България заема още по-предни места в света, а по един е направо №4 сред всички държави.

Как изглежда това ли и кои са тези показатели?

За по-добър прегледи прочит кликнете с мишката върху долната снимка:

С различни цветове съм подчертал и посочил мястото ни в световната класация на трите интересуващи ни показателя. С ЧЕРВЕНО – потвърждаването на 14-тото място по износ на електроенергия, за 2014-та г. С ЧЕРНО – 11-то място по дял на ядрената енергетика от общото количество инсталирани мощности в страната ни. Това класиране, обаче, не е съвсем коректно, защото то се провежда само сред 30 от много над 200 страни, експлоатиращи АЕЦ. За пълнота на картината реших да го поставя, но не ви препоръчвам да го вземате на сериозно. СЪС ЗЕЛЕНО – делът на инсталираните мощности от други ВЕИ (възобновяеми енергийни източници – слънце, вятър и геотермални), различни от водните (ВЕЦ-овете). А? Какво ще кажете? ЧЕТВЪРТО МЯСТО, по оценки за 2014-та г.!

Делът на инсталираните други ВЕИ мощности е 32,9% от общия дял на всички инсталации в страната ни. Страните, които ни изпреварват са Дания (43,1%), Германия (41,2%) и Никарагуа (35,4%). Оценките за първите две страни са към 2012-та г., а за Никарагуа – към 2015-та г. След нас е Испания (30,0%), пак за 2014-та г.

Какво следва да ни говори това? Огромен неизползван потенциал! През последните ЧЕТИРИ дни, по време на коледните празници плюс днес, именно в Дания и Германия средната борсова цена на електроенергията беше под нулата, благодарение на … този дето духа. Ахам! Не вярвате ли? Припомням ви „Германската Коледа„.

Как да стане това и у нас? На първо място трябва да продължаваме да изобличаваме, разобличаваме и искаме наказание на политико-енерГЕПИйната мафия, която всячески се старае да ни държи в енергийното менгеме на цените.

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)