Третата световна война може да се размине

в ПО СВЕТА

А може би живеем в затишие пред буря

Вече тече трета световна война! – плашат някои родни и международни мислители. Всъщност военните конфликти днес са много по-дребни и ограничени, отколкото когато и да било в миналото, а за световна война изобщо не може да иде реч. Поне засега.

Какво изобщо е световна война? Това е конфликт, в който пряко се сблъскват световните сили и техните сателити. Те воюват на своите територии, дават милиони жертви и накрая някои от тях стават курбан. Например във Втората световна война са участвали над 100 милиона от над 30 държави. Централна Европа, западната част на СССР и Япония са почти разрушени, а Югоизточна Англия е оставена в руини. Само в холокоста (геноцида над евреите и другите малцинства) са убити 11 милиона. Общо съзниците са дали над 61 милиона военни и цивилни жертви, а Оста – над 12 милиона. Ето, това е световна война, днешното си е направо махленска разправия.

Днес е на мода да се мъдрува за „хибридни войни“ и „локализация“. А какви мощни локални войни имаше в миналото! Например по време на Корейската война през 50-те г. се сблъскват няколко милиона войници от 6 държави, а жертвите са над 2 милиона. В същото време и в същата част на континента, но малко на юг, тече Първата индокитайска война, в която са замесени 4 държави и 4-5 националноосвободителни движения. Общо жертвите са близо милион. И всичките тези конфликти са „прокси“, тъй като световните сили си мерят силите и си изпитват оръжието чрез местните туземци.

Което не значи, че тогава останалата част от света мирно си сее и оре нивите с канабис. Хората се трепят с калашници и в Африка, и в Латинска Америка, а Европа е разделена на две, настръхнала и готова да се втурне. Единственото, което предотвратява световния конфликт, е атомната бомба. Ядреното възпиране утре може да сложи край на живота на нашата планета, но сега-засега по-скоро го спасява.

През 60-те и 70 г. пък най-голямото огнище на насилието е Виетнамската война, в която пряко или косвено са замесени 31 държави, сред които и България. Светът отново е разделен на 2 враждебни блока, възпира ги само атомната триада. На страната на Сайгон и САЩ воюват почти 2 милиона, а на страната на Северен Виетнам – половин милион. Хвърлени са повече бомби, отколкото през Втората световна война. Жертвите са над 2 милиона. И това е само една от многото локални войни в онова време.

На графиката (https://ourworldindata. org/war-and-peace-after -1945/) виждате колко хора са били убивани в колониални, междудържавни и граждански войни. Оказва се, че ако към края на 40-те г. те са надхвърляли 25 на 100 хиляди души, в края на 60-те са 8 на 100 хиляди, днес са около 1,4 на 100 хиляди. Това ли е световна война? Оказва се, че точно днешното време е най-мирното и тихо от над 100 години. Нищо чудно да е затишие пред буря. Но нищо чудно да е и началото на вечния мир, Pax Americana. Или едното, или другото, или смес от двете. Тогава откъде идват страховете ни?

Първо, този път войната е много по-близо до нас. Всеки вестникар знае, че четирима загинали в „Белите брези“ е много по-силна новина от 4000 жертви на влакова катастрофа в Китай. Пукотевиците са толкова близо, че вече се чуват и с просто ухо. И освен войните в Ирак и в Сирия Турция е почти на прага на гражданската война.

На север от нас пък тлее конфликтът в Източна Украйна, в който е замесена и Русия. В района на бивша Югославия войните утихнаха, но напрежението и неопределеността си остават. Нищо чудно пак да гръмне. И България трепери, защото само тя е суха.

Второ, този път големият конфликт е религиозен, или както бе писал Хънтингтън – сблъсък на цивилизациите. Поради историческата си памет ние, българите, сме много по-разтревожени от настъплението на фундаменталния ислям, отколкото например немците. Какво знаят те? Араби опипали някакви жени на площада пред гарата. Дай им кърджалийското време, запалените села и голите хора край огъня, та да видят що е харасмент.

По времето на студената война пак имаше сблъсък на две идеологии, но никой не вярваше в тях фанатично, а и те наблягаха на мирното съвместно съществуване. И двете идеологии бяха материалистически и ценяха живота на тази земя. Когато на никого не му се умира, всичко е предмет на договаряне.

Но религиозният ум воюва заради отвъдното. Той е готов да умре тук и сега заради каузата на Аллах и да пребъде навеки сред хуриите на небето. И щом се изправим пред човек, готов да умре, илюзиите ни за толерантност и мултикултурализъм увяхват като препикано мушкато.

И трето, вече не е ясно дали световните сили са врагове, или приятели. Кой с кого ще се бие? САЩ и Русия хем са люти врагове, хем си сътрудничат в Сирия. Москва хем отхвърля диктата на Вашингтон, хем си държи валутните резерви в Ню Йорк, а всички олигарси са си изпратили децата на Запад. Китай е пръв враг и първи партньор. Ако Хилари стане президент, нищо чудно САЩ и Русия да се сблъскат пряко в Сирия. Кой може да каже какво всъщност искат САЩ? Те създадоха хаоса в Близкия изток, но сега му обявиха война. Уж главната им цел е да премахнат ИД („Ислямска държава“), а приоритетът им е да прогонят Башар Асад, който е единствената преграда срещу ИД. Ако го нямаше Асад, Сирия вече да е халифат.

Още по-разклатено е положението на Турция. Тя е като зъб, който може да падне утре, но може и да се задържи още 50 г. Доживяхме да видим как турските държавници намекват за напускане на НАТО и обвиняват ЦРУ в опит за преврат. България пък се оказа по-верен съюзник в НАТО от Турция. Кой би могъл да предположи? Всичко това е толкова неочаквано, че компасът в главите на хората полудя и сочи навсякъде и никъде. Геополитическият хаос се подсилва от геосексуалната неопределеност, в която семейството вече е отживелица, а професията е от днес за утре. Дори лихвите станаха нулеви, а в някои държави – и отрицателни. На практика банките работят като сейфове. Това е качествено ново състояние на системата, непознато досега в човешката история. Лихвите по депозитите са нулеви, но по заемите са поне петпроцентови. Освен че е объркан, българинът е и най-прекараният човек в Европа. А и всеки ден в медиите четем поредния апокалиптичен сценарий, който бил непредотвратим и не се знаело дали ще оцелеем. И народът шашардисано тръпне в очакване на конниците на апокалипсиса, вместо да се вземе в ръце и да си поиска властта. Ей на, сега има един референдум за мажоритарен вот. Какъв ти тук референдум, вдигат ръце идеолозите, не виждате ли, че положението е на кантар!

Моето лично очакване е, че световна война все пак няма да има, а конфликтите край нас ще утихват. Но нищо чудно още през 2017 г. в света да станат големи валутни драми, което да даде повод на САЩ да си отпише поне 50 на сто от дълга. В резултат еврото ще каже „чао“. И както се казваше в един виц – България ще бъде последната държава в ЕС, тъй като няма да успее да покрие критериите за излизането.

Източник:в. 24 часа, Валери Найденов