Тръмп променя САЩ за Украйна, Крим, Сирия, Асад и умерените терористи? Несигурност и политическа анархия в ЕС и НАТО

в Свят

Хроника на тежките дни

Тръмп променя позицията на САЩ по Украйна, Крим, Сирия, Асад и умерените терористи и това предизвиква ужас, несигурност и анархия в политическите позиции в ЕС и НАТО.* В интервю за португалската държавна телевизия сирийският президент Башар Асад заяви, че ще бъде „естествен съюзник“ на новоизбрания държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, ако той спази обещанието си да се бори срещу тероризма, предава AFP. Daily Express: Телефонният разговор на Путин и Тръмп предизвика паника в Брюксел. Ако САЩ си променят позицията по Крим, то в отношенията между Вашингтон и Брюксел ще настъпи труден период. Телефонният разговор между Владимир Путин и Доналд Тръмп ознаменува „нова ера” в американско-руските отношения и предизвика паника сред лидерите на ЕС, съобщи Daily Express. Според Тръмп, той лично ще следи двете конкуриращи се свръхдържави да могат да достигнат конструктивно сътрудничество. По време на разговора републиканецът обещал по-тясно взаимодействие с руския лидер по международните въпроси, като с това обозначил значително затопляне на отношенията между Москва и Вашингтон, отбелязва изданието. Този телефонен разговор, носещ видимо топъл и примирителен характер, доказва, че Русия окончателно е излязла от сянката и сега заема водещо място на международната арена, пише авторът на публикацията. Подобно развитие на събитията не може да не безпокои Брюксел, който все повече се бои, че новата американска администрация ще избута европейската политика на заден план. Лидерите на ЕС разбират, че укрепването на връзките между Москва и Вашингтон не предвещава нищо добро на привържениците на антируската линия, пише изданието. Евросъюзът трябва да се подготви за най-лошото: ако САЩ скоро след встъпването в длъжност си промени официално позицията относно Крим, то в отношенията между Вашингтон и Брюксел ще настъпи труден период, обобщава Daily Express.

ЕС вече подсилва отбраната си и изпраща някакви полупослания:”Министрите на отбраната и външните работи, заявиха, че обновената им стратегия, която включва по-голяма координация между мироопазващите мисии, водени от ЕС, отразява желанието да се действа, независимо от САЩ. Обаче не били конкуренция на НАТО. Американската преса директно обвини милиардера — спекулант Джордж Сорос във финансирането на масовите протести срещу новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Привържениците на Тръмп във “фейсбук” директно обвиниха Сорос като виновник за преврата в Украйна и го заплашиха, че го чака отмъщение:”Няма да позволим на Сорос и неговото обкръжение, да купува медиите; да насърчава невиждан хаос; да сваля правителства, избрани по демократичен път, както направи в Украйна.”. В България цари паника сред грантаджийската и протестърска общност, защото те, платени и нахранени от гуруто им Сорос усилено работеха срещу Тръмп и не е изключено “Америка за България” и “Отворено общество” да затворят кранчетата и да изчезнат от България.

Столтенберг призова САЩ и Европа да не изоставят НАТО и отложи за следващото лято срещата на върха заради победата на Тръмп. Няколко часа след разговора между Путин и Тръмп, шефа на НАТО Столтенберг поиска разговори с Русия. Веднага след него и най-слабият президент на Франция, завъртя опашката и поиска разговори с Москва. Външният министър на Швеция: “САЩ може да престанат да подкрепят ЕС в санкциите срещу Русия”.”Да, възможно е да се опасяваме за това. Всичко зависи от това, какви отношения ще се формират между САЩ и Русия”, заяви Валстрьом пред шведската телевизия SVT преди срещата си с колеги от други страни на ЕС.

Франция и Великобритания отказаха да присъстват на спешната среща на Европейския съюз, поискана от Берлин и Брюксел, на която трябваше да се съгласува позицията спрямо избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати. Срещата бе определяна от бюрократите от Брюксел и Берлин, като шанс да бъде изпратен сигнал какво очаква ЕС от Тръмп.

САЩ и НАТО се давят в лошо и в Афганистан. Талибаните отмъщават на НАТО за американски удари по цивилни Талибаните поеха отговорността за смъртоносната атака срещу германското консулство в Мазари Шариф, в северната част на Афганистан, като “отмъщение” за смъртта на цивилни граждани при удар на НАТО в Кундуз. Нападението с пълния с взрив камион, управляван от очевиден самоубиец, уби най-малко двама и рани 84 души, включително десет деца.

Обама пристигна във вторник в Гърция, където бе посрещнат еднозначно от народната любов и се опита с половин уста да успокои европейските ястреби — клакьори, че силата на НАТО е от “върховна важност”,но без да назовава приемника си поименно, Обама говори “значителна приемственост, дори при сегашната смяна на управлението”, съобщи “Файненшъл таймс”.

Британското правителство все още няма общ план за провеждането на Брекзит и може да са необходими допълнителни шест месеца, за да бъде договорена стратегия за водене не преговори, показаха изтекли правителствени записки, подготвени за обсъждане.

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще напомни за важността на японско-американския съюз и ще се опита да създаде близки лични връзки, когато се срещне за първи път лице в лице с бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък в Ню Йорк, предава Kyodo. „Тъй като това ще бъде тяхната първа лична среща, разговорите ще бъдат фокусирани върху изграждането на отношения на взаимно доверие“, отбеляза генералният секретар на японския кабинет Хошихиде Суга. Правителството на Япония смята, че е особено важно да се проведе срещата между японския министър-председател Шиндзо Абе и руския президент Владимир Путин в Перу:„За нас е крайно важно лидерите на двете страни по-често да се срещат, за да обсъждат сложни въпроси от отношенията между Русия и Япония“, отбеляза по време на пресконференция в Токио генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга. Стъпка по стъпка се върви за сключването на мирен договор между двете държави.

* Официалното изявление от екипа на Тръмп:”Двамата лидери са обсъдили „широк спектър от въпроси, включително и заплахите, с които САЩ и Русия се сблъскват, стратегическите икономически въпроси и историческите отношения между Русия и САЩ, които продължават повече от 200 години“. Двамата лидери „са се разбрали да подобрят настоящето лошо отношение на руско-американските отношения, но са говорили и в полза на активната обща дейност за тяхната нормализация в посока конструктивно сътрудничество по-широк спектър въпроси“.
„Те са подчертали важността от създаването на стабилна основа от двустранни връзки чрез развитие на техни търговски и икономически компонент“, пише в заявлението.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

loading...
Тръмп променя САЩ за Украйна, Крим, Сирия, Асад и умерените терористи? Несигурност и политическа анархия в ЕС и НАТО by

Последни от Свят

Отиди Горе