Тръмп предал на Русия свръхсекретна информация

в Свят

Американският президент Доналд Тръмп е предал на руския външен министър Сергей Лавров и посланика на Русия Сергей Кисляк секретна разузнавателна информация за “Ислямска държава” по време на срещата им в Белия дом миналата седмица, съобщи американското издание “Вашингтон Пост” (The Washington Post) във вторник (16 март), като цитира анонимни източници. От Белия дом отрекоха тази информация.

Тръмп е “разкрил пред руския посланик повече информация, отколкото сме споделили с нашите съюзници”, пише вестникът, като се позовава на американски чиновник, запознат със ситуацията.  Не е ясно от кого Тръмп е получил въпросната информация, посочва РИА “Новости”. Известно е, че САЩ имат тесни контакти в сферата на разузнаването с Великобритания, Израел, Австралия и редица други държави. Вашингтон обменя разузнавателни данни и с Европейския съюз.

След срещата между Тръмп и Лавров служители на Белия дом се обадили в ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ, за да ограничат евентуалните вреди от изтичането на информацията, допълва изданието.

Белият дом опроверга публикацията на “Вашингтон Пост” и определи “историята във вида, в която се съобщава” като “невярна”.

“Президентът (на САЩ) и министърът на външните работи (на Русия) обсъдиха общите заплахи от терористичните организации, включително заплахите за авиацията. В никакъв случай те не са обсъждали източници или методи за разузнаване и не са разкривали военни операции, за които не е известно публично”, заяви съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър, който е присъствал на срещата между двамата държавни мъже.

“Тази статия е лъжа. Президентът обсъди само общите заплахи, пред които са изправени двете страни”, допълни заместникът на Макмастър Дина Пауъл.

Руски дневник
loading...
Тръмп предал на Русия свръхсекретна информация by

Последни от Свят

Отиди Горе