Тръмп иска да провали доставките на газ от Русия за Европа

в Свят

“Администрацията на САЩ напълно поддържа идеята за реализацията на проекта “Южният газов коридор” – тази телеграма, подписана от Доналд Тръмп, беше прочетена на 31 май пред участниците в провеждащата се в Баку международна изложба и конференция “Нефт и газ от Каспий-2017”.

400 делегати от 289 компании от 30 страни, пристигнаха в столицата на Азербайджан, за да участват в този форум. Те бяха въодушевени от поддръжката на днешния американски президент. Представителите от Евросъюза, които присъстваха на форума, разбраха, че поддръжката на Вашингтон за строителството на газопроводната магистрала от Азербайджан за Европа, като се заобиколи Русия, увеличава шансовете за изграждането на проекта.

Руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков изрази безпокойството си от определени страни в ЕС да блокират реализирането на проектите “Северен поток-2” и “Турски поток”. “Ние очакваме от Брюксел железни гаранции за реализирането на “Турски поток”, за да не се повтори печалният опит на “Южен поток”… – посочи Мешков.

По всичко личи, че Брюксел не бърза да дава зелена светлина за тези два руски газопроводни проекта.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че ЕС поддържа проекта “Южен газов коридор”, в който Азербайджан има ключова роля. Според него този проект ще осигури геополитически баланс и стабилност в Европа и може да бъде реализиран до 2020 година.

“Южният газов коридор” предвижда транспортирането на 10 милиарда кубически метра азербайджански газ от Каспийския район през Грузия и Турция за Европа. По-късно в проекта ще бъдат включени Туркмения и Казахстан. На втория етап от изграждането на коридора се предвижда разширяване на Южнокавказкия газопровод и строителството на Трансанатолийския и Трансадриатическия газопровод.

По данни на Natural Gas Europe “Южният газов коридор” ще струва 40 милиарда долара, включително 9 милиарда долара за Трансанатолийския тръбопровод и шест милиарда за Трансадриатическия тръбопровод.
Така позициите на Вашингтон и Брюксел съвпадат напълно и се стараят чрез този скъпоструващ проект да сринат позициите на Газпром като основен доставчик на синьо гориво за Европа.

Новата администрация на САЩ разглежда Азербайджан като важен гарант за енергийната сигурност на Европа.

На първия етап целият азербайджански газ, а на втория – газът от Туркмения и Казахстан, ако се стигне до втория етап, ще се доставят в Европа през Турция и този факт носи определени рискове за европейските страни, тъй като Р. Ердоган неведнъж е доказвал, че може умело да използва козовете на Анкара за шантажиране на Европа. Но изглежда, че Вашингтон и Брюксел, въпреки непредсказуемостта на външната му политика повече вярват на Ердоган отколкото на В. Путин.

Целта на Брюксел и Вашингтон е да срине влиянието на Русия, смятат експерти.

Въпреки че Турция е участник в астанинския мирен процес по междусирийското урегулиране, тя не може да се разглежда като съюзник на Русия в района.
Първо, Анкара продължава транспортната блокада на Крим, като дава да се разбере, че никога няма да признае присъединяването на полуострова към Русия.
Второ, Турция е за сваляне на режима на Асад и за разлика от Русия напълно поддържа американския удар срещу военен обект в Сирия. Трето, Турция не се е отказала от намерението си да изтласка Русия от Закавказието и Централна Азия и да засили влиянието си в тези региони.

Издателство “Распер”

 

Тръмп иска да провали доставките на газ от Русия за Европа by

Последни от Свят

Отиди Горе