Трайчо Трайков: Дреме ми на микрочипа за българите

в БЪЛГАРИЯ/Некатегоризирани

Продължителното и упорито четене на станалото публично Решение на арбитражния съд в Женева, срещу НЕК, по казуса със спряния проект АЕЦ „Белене“, не спира да се отблагодарява с нови и нови разкрития за ролята на бившия министър енерГЕПИка Трайков.

Сега ще проследим спора между страните на Ищеца (руската Атомстройекспорт = АСЕ) и Ответника (българската Национална електрическа компания = НЕК) за това, дали, след като НЕК са започнали да забавят и даже да спират плащанията за производството на оборудването с дълъг цикъл на производство (ОДЦП – реакторно и турбинно) АСЕ не е трябвало едностранно да прекрати дейностите по производството и по този начин да минимизира риска от бъдещи загуби.

Ако това се беше случило сега НЕК щеше да бъде осъдена за значително по-ниска сума от присъдената € 620 милиона плюс неустойки.

За да си изясним ситуацията отиваме на страници 192/412 и 193/412 и четем внимателно,

(за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху съответната снимка на страниците):

Тук е важно да ви напомня, че лицето Андонов, който дава показания пред съда редом с Трайков е назначеният от министъра нов директор на НЕК, през април 2011-та г., след скандалното уволнение на Красимир Първанов, който уж подписал неизгодно за нас Допълнение №12, към Споразумението за бъдещо договаряне изграждането на АЕЦ „Белене“. Същият Михаил Андонов е „ЕнерГЕПИйна калинка №1 в кабинета Борисов №1 – документи„, за което ви разказах и показах преди повече от година.

От горната страница (192/412) от Решението става ясно, че Трайков не микроуправлявал тези процеси, защото си имало хора, които точно той е назначил. И това лице е въпросният Андонов, чийто показания се четат на следващата страница (193/412) от Решението:

Според Андонов не са били налице никакви причини, поради които НЕК да даде изрично указание за спиране на производството на реакторното и турбинното оборудване. Това че НЕК не е имала пари и от месеци е спряла плащанията за Андонов и Трайков въобще не е причина да се напише едно кратко писмо да АСЕ с една-единствена дума – СПРЕТЕ? И Трайков и Андонов са счетоводители. Как тези видни „професионалисти“ си представят, че някой трябва да им произвежда нещо, което те не могат да платят? В наши дни Трайков се бие в гърдите, че именно той бил спрял проекта АЕЦ „Белене“. Сега виждате ли, как точно го е спирал? И това въобще не е единственото доказателство, за титаничните му усилия.

Само видимата част от тежката „борба“ на Трайков е хонорарът му от € 70 000, за да даде горните и други подобни показания, в резултат на което ние ще платим близо милиард и половина лева.

Напомням ви, че Трайков е единствен от четиримата бивши министри на енерГЕПИката, на когото все още не са повдигнати обвинения по казуса с АЕЦ „Белене“ (вижте в „Последният ще стане първи?„).

Продължавам да чета Решението. Много е интересно.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)