Times: Меркел обеща да защити съществуващия световен ред

в Свят

Ангела Меркел започна да подготвя Германия да играе по-решителна роля в противопоставянето на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава The Times.

В частност, немският канцлер е обещала да защити съществуващия световен ред.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е обещала да защити световния ред, пише The Times.

По такъв начин тя започна да подготвя Германия към по-решителна роля в противопоставянето на президента на САЩ Доналд Тръмп, се казва в статията.

В своето новогодишно обръщение, изпъстрено с лошо скривани упреци по адрес на американския лидер, Меркел подчерта, че нейната страна още по-активно ще се бори срещу националистическия уклон.

Канцлерът на Германия също обеща да превърне ЕС в «по-твърда и решителна структура» и да поддържа тесни връзки с Британия, независимо от излизането на страната от ЕС.

Меркел в своята реч с гордост говори за укрепване на отбраната на Германия, а също за растящия брой средства, отделяни в помощ на други страни.

Според нея, всичко това говори за готовността на страната за първи път от повече от 70 години да играе централна роля в международните въпроси.

Както тя заяви, двете световни войни са показали, че държавата може да лансира своя дневен ред само по пътя на компромиса с другите страни.

«Но вече не всички споделят това убеждение. Международното сътрудничество в момента е под натиск.

При такива ситуация ние още по-активно трябва да се борим с нашите убеждения, да водим дебати и борба в тяхна защита.

Ние трябва да поемем по-голяма отговорност в името на нашите собствени интереси», заяви Меркел.

Както отбелязва The Times, понастоящем отношенията между Берлин и Вашингтон преживяват най-сериозния си спад минимум за последните 40 години.

Петя Паликрушева, News Front

Последни от Свят

Отиди Горе