The Wall Street Journal: Апокалипсисът чука на вратата (ВИДЕО)

в Свят

Култово и много кратко, едва 2:30 мин., видео е създало и публикувало в началото на седмицата водещото американско и световно финансово издание, което горещо ви препоръчвам да видите. В него се казва, че настъпва ерата за извеждане на повече от половината действащи в света АЕЦ от експлоатация и се подсказват възможни сценарии за това.

Аз ще се опитам да заостря вашето внимание върху само ЧЕТИРИ важни, според мен, момента от него. И първият от тях е на долната снимка, от самото видео, на която съм добавил български превод:

На практика действително работещите ядрени енергийни блока (не ЯЕЦ, а именно блокове, защото всички действащи по света АЕЦ се състоят от ЕДИН или НЯКОЛКО блока) са около 400, а не както е посочено в клипа – около 450. Вината не е в изданието, а в Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), която от години манипулира това число.

Вторият култов момент е към края на видеото и аз поставих тук снимка от него, със съответния превод:

Останалите два важни момента няма да ги придружавам с изображения, но ще ги спомена. Първо – твърди се, че извеждането на един блок ще струва 1,5 милиарда щатски долара. Второ – твърди се, че американските блокове трябва напълно да бъдат разрушени и заличени от лицето на земята в продължение на 60 (шестдесет) години, след даване на лиценз за събаряне. От сега може с абсолютна сигурност да се заяви, че и двете числа са силно занижени.

А какво правим с отработилото ядрено гориво? Какво? Какво де? КАКВО?

А през това време у нас чакаме “Ако мутрата беше мъжка” тези дни да инспектира старото желязо, което уж щяло да се превърне в нови ядрени реактори.

А също така и гак ГЕРБерастки дупедат словоблудства “Баничката: Строим АЕЦ “Белене”, за да я гръмнем“.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

The Wall Street Journal: Апокалипсисът чука на вратата (ВИДЕО) by

Последни от Свят

Отиди Горе