The Times: А може би Путин заложи капан за Запада в Сирия?

в ПО СВЕТА

Не заложи ли Путин капан на запада в Сирия? Върху това разсъждава британското издание The Times, цитирано от Иносми.ру

Преди четири седмици шефът на руските въоръжени сили заяви: Москва разполага с надеждна информация, че сирийските бунтовници ще инсценират атака с използване на химическо оръжие, припомня The Times.

И цитира ген. Валерий Герасимов, според когото след това САЩ ще обвинят сирийския режим в жестокост и ще нанесат въздушни удари.

В такъв случай Русия ще предприеме „насрещни мерки, както срещу ракетите, така и срещу техните носители“.

По думите на руския генерал тези действия ще бъдат предприети за защита на стотиците руски съветници в Сирия, които са част от подкрепата на Кремъл за режима на президента Асад.

Засега няма доказателства, че кървавото клане в Дума е било нещо друго, а не атака с използване на химическо оръжие, организирана от силите, поддържащи Асад, пише The Times. Изданието обаче обръща внимание, че последвалите събития се развиват точно по схемата, описана от руския генерал.

Всичко това накара някои експерти по Русия да зададат следния въпрос: Великобритания и нейните съюзници не попадат ли в капан, заложен от Путин, на когото все повече му харесва да създава хаос, пише изданието.
В заключение изданието пише: Може би Великобритания и нейните съюзници трябва да направят нещо неочаквано, например да инициират нова вълна наказателни санкции, а не да следват курса, който по някакъв странен начин бе предсказан от ген. Герасимов.

Превод и редакция, Епицентър. БГ