The New York Times: България разследва още трима в скандала с луксозни апартаменти

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Конграчулейшън! Прочухме се!

Главният прокурор на България нареди още разследвания, включително на шефа на комисията за борба с корупцията, в скандал с покупките на луксозни имоти на преференциални цени, който вече накара някои водещи политици да подадат оставка, пише The New York Times.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви в четвъртък, че председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е сред разследваните за предполагаеми фалшиви декларации за обстоятелствата, при които той и съпругата му са придобили апартамент в София.

Георгиев отрече всякакви нарушения и заяви, че ще сътрудничи изцяло на разследването.

Прокурорите ще поискат документи, включително нотариален акт и банкови документи за ипотечното финансиране, за да изяснят откъде идват средствата за закупуване на имот, каза Цацаров.

Сред разследваните той посочи и съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Нито един от тях не беше на разположение за коментар.

България е класирана като най-корумпираната държава-членка на Европейския съюз от групата за борба с корупцията Transparency International.

Въпреки обещанията на няколко последователни правителствата да изкоренят корупцията, все още няма висши политици зад решетките по обвинения в корупция.

Анализаторите твърдят, че корупцията на високо равнище е основната пречка за амбициите на България да привлече повече чуждестранни инвестиции и да се присъедини към зоната за свободно пътуване на Шенген.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че посочените от главния прокурор в четвъртък, трябва или да подадат оставка, или да вземат отпуск.

Георгиев потвърди, че излиза в отпуска, така че да няма подозрение, че по някакъв начин ще повлияе на разследването.

„С настоящото заявявам, че винаги съм спазвал закона и че в работата си се ръководя от високи морални принципи и професионални стандарти,“ каза ръководителят на борбата с корупцията.

Миналата седмица заместник-лидерът на управляващата българска партия ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента след подобни обвинения.

Скандалът вече накара българският министър на правосъдието и двама заместник-министри да подадат оставка, след разкритията, че са закупили просторни апартаменти в елитен квартал в София на по-ниски от пазарните цени от едни и същи предприемач.

И четиримата политици отричат ​​всякакви нарушения.

Опозиционните социалисти, които бойкотират парламента от средата на февруари, повториха призивите си за предсрочни избори, обвинявайки правителството на Борисов, че не успява да се бори с корупцията на високо равнище.

19MIN. BG