The National Interest: Как Русия и Китай ще воюват със САЩ — първо ще унищожат спътниците

в ПО СВЕТА

Русия и Китай активно разработват нови видове въоръжения и бойна техника с цел противопоставяне на американското господство в космоса, се казва в експертната оценка на американската разузнавателна общност.

Трябва да се каже, че в тези рамки двете страни разглеждат въпроса за създаването на оръжие, способно да нанася удари по американските спътници и прочие намиращи се на орбита обекти с космическо базиране.

«По наша оценка, Русия и Китай считат за необходимо да неутрализират американските военни предимства, които им дават военните, гражданските и търговските космически системи, и все по-често разглеждат въпроса за нападение на тези системи в рамките на своята доктрина за бъдещата война, — се казва в показанията на директора на Националното разузнаване Даниел Куотс, които той даде в конгреса. — Двете страни и в бъдеще ще разработват целия спектър от противоспътниково оръжие, виждайки в това средство за понижаване на ефективността на САЩ».

Двете велики държави, стремящи се да сведат до нула американските предимства в дадената сфера, продължават разработката на такива системи въпреки публичните изявления за необходимостта да се обуздае надпреварата във въоръжаването в космоса.

«Русия и Китай както и преди решително и активно създават средства за противодействие на вероятния противник в космоса, особено срещу САЩ, и в същото време пред публиката и в дипломатическата сфера говорят против разполагане на оръжия в орбита, заявявайки, че първи няма да направят това, — заяви Коутс. — Те продължават подобни действия, въпреки дипломатическите усилия на САЩ и техните съюзници, които са насочени към неразпространение на заплахите за мирното усвояване на космическото пространство, в това число чрез международното сътрудничество в рамките на ООН».

Атаката върху американските космически обекти ще бъде по-скоро не кинетическа, а електронна и кибернетична.

«При разработката на оръжия те най-вероятно ще се съсредоточат върху създаването на средства за радиоелектронно противодействие на военните спътникови системи за връзка, РЛС със синтезирана апаратура със спътниково базиране, а също чрез системи за глобална спътникова навигация от типа на американските GPS, — се казва в показанията на Коутс. — Те вероятно ще обединят средствата за радиоелектронна борба и кибернападението, създавайки съвременни системи за противодействие и излизане от строя на информационните мрежи.

Китайските учени обсъждат методи за усъвършенстването на средства за инициирането на ГРЕШКИ чрез създаването на нови системи за блокиране на честотите за общо ползване.

Русия има намерението да модернизира своите сили за радиоелектронна борба, а към 2020 година да приеме на въоръжение бойни средства за РЕБ от ново поколение».

Но в този случай, ако средствата за радиоелектронна борба и кибероръжието не обезпечат изпълнението на поставените задачи, руснаците и китайците са готови да използват кинетична сила за физическото унищожаване на американските космически обекти.

«В близките години руснаците и китайците могат да завършат разработката на нови, твърде разрушителни системи за противоспътниково оръжие, — заяви Коутс. — Руските военни стратези считат противоспътниковото оръжие за неотменна част от своята комплексна програма за превъоръжаване в космоса и вероятно разработват многообразни системи за борба със спътници във всички орбитални режими».

Но с тези въпроси се занимават не само руските военни.

Според американската разузнавателна общност, политиците в Москва също ратуват за усъвършенстване на противоспътниковото оръжие.

«Руските законодатели са за създаването и усъвършенстването на противоспътникови ракети, способни да унищожат спътниците в най-низката околоземна орбита, Русия вече провежда изпитания на такова оръжие, тя има намерение с времето да го вземе на въоръжение, — заяви Коутс. — Един руски официален представител също призна, че в Русия се разработва авиационна ракети, която може да унищожи спътниците на ниска околоземна орбита».

А Китай ще вземе на въоръжение готово за употреба противоспътниково оръжие.

Двете велики държави разработват също енергийно оръжие, насочено за действия за борба с американските спътници.

«Изминаха 10 години от времето, в което Китай извърши прихващане на своя собствен спътник на ниска околоземна орбита, днес сме близо до момента, в който НОАК ще вземе на въоръжение противоспътникови ракети,- отбеляза Коутс. — Двете страни водят успешни разработки на енергетично оръжие, насочено към действия с цел приемане на въоръжение на противоспътникови системи, способни да ослепят и изведат от строя чувствителните оптически прибори с космическо базиране.

Русия също създава въздушно лазерно оръжие за борба с американските спътници».

Освен това, двете страни конкурират спътниците, които могат да нарушат работата на другите космически системи, а при необходимост да се сблъскат с орбиталните апарати на противника и да ги унищожат.

«Русия и Китай продължават да извършват най-съвременни орбитални операции със спътници, такива като действия по сближаване и сблъскване.

Част от тези действия се извършват с цел изпитания на техниката с двойно предназначение, която може да се използва в противоспътниковата борба, — заяви Коутс. —

Например, това са изследвания в областта на космическата роботехика за обслужването на спътници и отстраняване на космическия боклук, който може да се използва за нанасянето на повреди на спътниците на противника.

Такива системи ще създават големи проблеми в бъдеще, пречейки на САЩ да оценят обстановката в космическото пространство, да разпознават намереният на противника в космоса и своевременно да предупреждават за заплахи».

По такъв начин, ще се наложи Пентагонът да влага допълнителни средства, за да запази превъзходството на Америка в космоса.

Автор: Дейв Маджумдар
Превод и редакция: Петя Паликрушева, News Front

 

ПО ТЕМАТА:

Русия ще обяви къде са шпионските сателити на САЩ

НАСА: Космическите боклуци могат да унищожат човечеството