The big sleep

в ПО СВЕТА

(Големият сън)

На 1 март президентът Владимир Путин произнесе своето ежегодно обръщение пред Федералното събрание на Русия. То вече е класика и влезе в руската история. Обръщението на Владимир Путин се превърна във фундаментално събитие за 2018 година. То засяга не само Руската федерация, но и целия свят. Събитието надхвърля по значение речта на Путин през март 2007 г. на Мюнхенската конференция по сигурността. Обръщението е адресирано към публика, която по численост надхвърля далеч руския електорат. Между поканените да присъстват и чуят руския президент са над 700 журналисти. Много от тях са кореспонденти на чужди медии.

В действителност една значителна част от изявлението на руския президент беше адресирана директно към САЩ.

В Германия през 2007 г. руският президент се противопостави на установената през 90-те световна хегемония на САЩ за сметка на руските национални интереси. Речта на Владимир Путин в Мюнхен постави началото на обрат в руско-американските отношения. Тази промяна ги доведе и до днешната огромна конфронтация. След 1 март тази година много анализатори заговориха за начало на втора световна Студена война, за нова надпревара във въоръжаването. Но дали това е точно така? Войната никога не е спирала. Днес тя просто не е това, което беше. Днес войната има множество хибридни измерения.

Няма никакви признаци за начало на нова надпревара във въоръжаването. По-скоро наблюдаваме нейното приключване с руска победа и американско поражение. Някои трудно могат да приемат тази констатация. Едни не могат да повярват, други не искат да повярват. 

Обръщението на Владимир Путин към Федералното събрание на 1 март не е послание за изминалата година. То не съдържа текущи традиционни икономически цели, задачи и послания. Още по-малко е PR акция в рамките на предизборната президентска кампания в Руската федерация. На 1 март Владимир Путин оповести в концентриран вид програмата за развитие на Русия в средносрочна и дългосрочна перспектива, съчетана с изключително мощно външнополитическо послание. Ако първата част от речта на руския президент пред Федералното събрание касаеше икономически и социални теми, то втората част беше посветена по един зрелищен начин на последните уникални постижения на руския Военнопромишлен комплекс (ВПК). Владимир Путин обяви новите въоръжения, с които разполага руската армия. И които нямат аналог в света. Оръжия, които функционират на базата на пробивни технологии с голям потенциал за иновации, каквито не притeжава нито една страна в света. Включително и САЩ.

С разпадането на СССР през 1991 г. Русия загуби своя статут на свръхдържава. Повече от едно десетилетие руската държава бе изгубила тотално своята геополитическа субектност. Но през февруари 2007 г. на Мюнхенската конференция по сигурността Владимир Путинкатегорично отхвърли наложените от САЩ правила на играта в международните отношения. 

Руският президент ясно заяви, че Кремъл няма да се смири с въведения от американците диктат по света. Колективният Запад тогава се „позасмя” подигравателно. Западната логика беше, че не може „победеният” да диктува своята воля на „победителя”. Това е. Но още през август 2008 г. Москва показа в Грузия, че изказването на руския президент в Мюнхен не са само хвърлени думи на вятъра. През 2014 г. на Валдайския форум в Сочи Владимир Путин отново беше недвусмислен в своето изказване.

Той с рязък тон предупреди, че повече не е възможно да се запази настоящата конфигурация на силите в света.

В действителност през октомври 2014 г. Владимир Путин отправи последно предупреждение към Запада.

Той поиска от него доброволно да се откаже от „правото на силния” в международните отношения. Владимир Путин постави ултиматум на Запада: или се договаряме за нови правила на играта, или Русия ще ги установи самостоятелно, без да се съобразява със западните партньори. 

 Боян Чуков

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto