Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Тези, които създадоха ИД, ревнаха в хор, че Русия ескалирала войната в Сирия

в Свят
Loading...

Външният министър на Великобритания Филип Хамънд счита, че ударите на ВВС на Русия по позиции на терористите в Сирия са насочени само в подкрепа на президента на страната Башар Асад и допринасят за ескалацията на гражданската война. Той каза това в интервю за агенция “Ройтерс”, цитирано от ТАСС.

“Руснаците подкопават нашите усилия, което лично за мен е източник на постоянно разочарование”, каза Хамънд по време на посещение в бежански лагер в Йордания. “Те казват – Хайде да водим преговори. След това говорят, говорят, но проблемът се състои в това, че през това време те нанасят бомбени удари, които са в подкрепа на Асад”, казва министърът. Хамънд е изразил мнение, че операцията на руските сили способства за ръст на миграцията в района. “След началото на руската намеса в Сирия, тънкият поток сирийци, които изглеждаше, че са започнали да се връщат от бежанските лагери обратно в родината, напълно пресъхна”, каза той. Според министъра, нещо повече, сега повече хора бягат от страната.

“Руснаците казват, че искат да унищожат “Даиш” /ИД/, то те пускат бомби не срещу тях, а срещу умерената сирийска опозиция. По-малко от 30% от ударите на руските ВВС са насочени срещу цели на “Даиш”. Руската намеса само укрепва позициите на ислямистите в региона, което е в противоречие на задачите, декларирани от Москва”, казва още Хамънд. Британският министър отправя критики и към Иран, заявявайки, че Техеран, както и Москва, не полагат достатъчно усилия за урегулиране на конфликта в Сирия. “Не мисля, че някоя от тези страни, спомага за постигане на мир”, казва Хамънд. По думите му и Иран, и Русия, са заинтересовани за запазване на сегашния режим в Сирия и са готови твърдо да отстояват позицията си.

източник: БГНЕС

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе