Tesla отново обяви, че ще направи зарядна станция в България

в България

Електромобилите стават все по популярни, а в България вече не е невъзможно да видиш в движение някои от моделите на най-нашумялата компания, производител на такива возила – Tesla. Възможността да си купиш подобен автомобил и да го внесеш у нас не ограничена, а най-близките магазини са в Италия и Австрия. В момента според справката от КАТ по пътищата ни има 47 модела на компанията, като за 2016-а са били регистрирани 18 нови и 4 втора употреба.

Големият проблем обаче, и то при всички електромобили, са зарядните станции. И докато някои общини, София Тех Парк, както и част от столичните молове имат стартирали проекти и работещи зарядни станции, то те далеч не покриват всички критерии, от които имат нужда клиентите на Tesla  – най-вече бързината, с която зареждат специалните батерии, което е ключово, особено когато става въпрос за човек, тръгнал на дълъг път.

Добра новина в това отношение се появи тази седмица, след като от компанията публикуваха на картата с бъдещи свои зарядни станции и обект у нас.

Новината е част от съобщение в сайта на Tesla, че възнамеряват да увеличат своите специални места за зареждане, наречени Superchargers, от 5400 на 10 000, като на разположение има приложена и карта.

Точната локация на станцията за зареждане в България не е показана, но става въпрос за място в Пловдив, или около него. На картата можем да видим, че станцията е планирана за бул. България, но според запознати със стратегията на компанията – много вероятно е станцията всъщност да е на магистралата, а не в самия град. Идеята на тези станции, които са планирани също за Сърбия, Македония и Гърция, е човек да може да пътува със своя автомобил на дълъг път, без да е необходимо да слиза от основния си маршрут и да търси зарядно в някой град.

Теѕlа Ѕuреrсhаrgеr-ите, които до скоро бяха напълно безплатни за ползване, вече са с въведен платен режим, така че в България няма да можем да се възползваме от тази екстра. Все още остава опцията обаче за получаване на специална карта от всеки нов собственик на подобен електромобил, който ще получи 400 киловатчаса безплатно.

За съжаление Tesla вече бяха обявили подобни планове, които не спазиха. Според публикацията, която намери място в Kaldata още през 2014-а, две зарядни у нас трябваше да има до края на 2016-а. Това не се случи, а сега можем само да се надяваме, че Tesla този път ще спазят обещанието си.

Както вече Kaldata писа, според техническите характеристики, Tesla Supercharger могат да зареждат електромобилите 16 пъти по-бързо от всички други зареждащи станции. В експресен режим, при който зарядната мощност се увеличава до 120 KW, седанът Model S се зарежда до 50% за 20 минути и 80% за 40 минути. Пълното зареждане на литий-йонните акумулаторни батерии, използвани в съвременните електрически автомобили, става за 75 минути.

Светлин Желев,
Главен редактор в Кaldata.com
loading...
Tesla отново обяви, че ще направи зарядна станция в България by

Последни от България

Отиди Горе