Тайните войни във Ватиканската банка – Какво се крие зад повдигнатите обвинения срещу втория човек във Ватикана Джордж Пел

в ПО СВЕТА

В четвъртък, 29 юни, полицията в щата Виктория в Австралия повдигна ново обвинение в рамките на позабравения процес срещу скандално известния свещеник Джералд Ридсдейл.

Историята започва преди повече от 40 години, когато педофилът Ридсдейл е обвинен и осъден за фрапиращи престъпления срещу десетки деца. Злополучната сага все още е неизличимо петно върху литургичните одежди на католическия клир и днес продължава да петни репутацията на цялата църква. Новото обвинение обаче е толкова шокиращо, че разтърси из основи католическия сват. Австралийските органи привлякоха като обвиняем за сексуално посегателство в съучастие с Ридсдейл един от най-силните хора във Ватикана – дясната ръка на папа Франциск, кардинал Джордж Пел.

Кой е Джордж Пел?

Макар и сложни, политическите структури във Ватикана имат ясна йерархия и добре обособени функции. На върха на римокатолическата пирамида стои папата, комуто принадлежи върховната власт. В правомощията му е да възлага на отделни духовни лица различни административни функции. По този начин около римския понтифик се оформя самостоятелно правителство със свои министри, отговорни за финансите, икономиката, външните работи, разузнаването, вътрешните дела и правосъдието. Традиционно се счита, че сред най-влиятелните от тях са държавният секретар (натоварен с външната политика) и мистериозната фигура на ръководещия Istituto per le Opere di Religione (Института за религиозни дейности), известен още като Ватиканската банка.

След идването на власт на папа Франциск, кардинал Джордж Пел съсредоточи в себе си финансовата власт във Ватикана и се превърна във втория най-влиятелен човек в Римокатолическата църква след папата. Новият римски понтифик създаде за Пел изцяло нова структура – Икономически секретариат, което е едно от двете ведомства с ранг на секретариат в цялата Курия. През юли 2014 г. кардинал Пел взе в свои ръце още по-голяма икономическа и финансова мощ, след като с одобрението на папа Франциск във властта му попадна Администрацията на имуществото на Апостолическия престол – признатата от Международния валутен фонд за Централна банка на Ватикана. По този начин той се превърна в ръководител на финансите на Светия престол, а освен това на негово разпореждане преминаха недвижими имоти и други активи, оценявани според някои експерти, на около 2 трилиона долара – приблизително брутния вътрешен продукт на държави като Бразилия. Очевидно е, обвиненията срещу толкова влиятелна фигура в международните политика и финанси за престъпление от преди повече от 40 години не е случайно. Какво в действителност се крие зад скандала?

„Католическата пролет“ и смяната на Бенедикт XVI

Историята започва още с последните дни от управлението на папа Бенедикт XVI. На 6 март тази година архиепископ Луиджи Негри, един от приближените до бившия папа, сензационно обяви в интервю за италиански вестник, че Бенедикт XVI е бил принуден да се оттегли в резултат на „огромен натиск“. Негри е представител на консервативното крило в католическата църква и е единственият италиански епископ, който някога е участвал в Марша за живот, консервативен митинг против абортите, събиращ хиляди последователи в Съединените щати.

Според архиепископа срещу Бенедикт XVI е осъществен заговор, в центъра на който стоят Съединените щати под ръководството на президента Обама и държавния секретар Хилъри Клинтън. „Не е съвпадение това, че в Америка, на основата на това, което беше публикувано в „Уикилийкс“, някои католически групи поискаха от президента Тръмп да създаде комисия, която да разследва дали администрацията на Барак Обама е оказала натиск на Бенедикт“, заявява Негри в своето интервю.

Публикацията на „Уикилийкс“, за която говори Негри, е един малко известен факт. Става въпрос за изтеклите имейли на шефа на кампанията за президент на САЩ на Хилъри Клинтън Джон Подеста. В един от тях Подеста обсъжда провеждането на „католическа пролет“, която ще изиграе ролята на истинска революция в консервативната Римска Курия. „Създадохме организацията „Католици в съюз за общото благо“ точно за моменти като този. На нея обаче и липса лидерство. Както при „Обединените католици“. Както при повечето „пролетни“ движения“, пише Джон Подеста в дълга кореспонденция относно структурите, които трябва да бъдат задействани. Подготовката за намеса в делата на Ватикана се потвърждава и от думите на служителя в администрацията на Барак Обама Кас Сънщайн, който през май 2012 г. по данни на американски медии заявява, че след арабската пролет ще последва ватиканска пролет.

Всички тези съмнения принудиха група представители на католицизма в САЩ да напишат отворено писмо до президента Доналд Тръмп, в което се настоява за разследване на казуса. „Приблизително година след тази размяна на имейли, които никога не е трябвало да стават обществено достояние, научаваме, че папа Бенедикт е подал оставка при изключително необичайни обстоятелства и е заменен от папа, чието мисия на практика е да осигури духовния компонентен на радикалната идеологическа програма на интернационалната левица.“, пишат католиците до Тръмп.

Според архиепископ Луиджи Негри целта е да се подкопае християнския морал, който повече не може да бъде приложен към глобалните опити за налагане на универсалните либерални ценности. Това мнение се поддържа от водещи експерти в областта на религията и конфесионалните въпроси. Един от тях, италианският журналист Антонио Сочи, разглежда въпроса в широк геополитически контекст. Според него на Бенедикт XVI е било направено предложение да приеме идеите на икуменизма (движение, целящо сливане в едно на всички християнски деноминации, бел. авт.), които да станат основата за обединяването на мултикултурния Запад в една изчистена от основните католически постулати пролиберална концепция. Същността на доктрината е артикулирана отлично от президента Обама по време на среща между католици и евангелисти във Вашингтон през май 2015 г. Според бившия президент църквата трябва да забрави „разделящи ни термини“ като абортите, гей браковете и др. и „да се посвети на проблема с бедността“. Според водещия руски специалист по духовни въпроси Олга Четверикова става въпрос за „нова евангелизация“, където „под красивата формула се скрива старо съдържание, същината на което е в икуменическата откритост и междурелигиозния диалог, чиято цел е по-нататъшното размиване на християнството (етика и догматика) в „единна световна религия“.

В своето писмо до Тръмп католиците разкриват интересни факти. Някои от тях говорят за всестранна намеса на американските служби във ватиканските дела. Изказват се сериозни съмнения за връзки между специалните служби и „мафията на кардинал Даниел“, както те наричат създадената от скандалния кардинал Даниел структура за борба с папа Бенедикт XVI. Даниел е известен с писмото си до белгийското правителство в подкрепа на узаконяване на еднополовите бракове, което силно възмути консервативните католици.

Наред с това авторите на писмото сериозно обсъждат въпроса дали е имало намеса на Агенцията за национална сигурност в процеса по избора на нов папа. Според тях натиск е оказан и по линия на финансовите учреждения, като международните транзакции с Ватикана са били преустановени последните няколко дни преди оттеглянето на Бенедикт и са били възстановени на 12 февруари 2013 г. – ден след като папата обяви, че слиза от Светия престол.За това свидетелстват и публикации в италианската преса, както и коментари на ръководни банкови служители. С временното изключване на Ватикана от системата SWIFT римски духовници коментират, че „никой не може да купува или да продава“ – намек за библейския текст от Откровението относно знака на Звяра. Идеологическата компонента обаче не е единствена за сътресенията в Рим.

Финансите на Ватикана

„Absque argento omnia vana“ е популярна латинска пословица. „Без пари всичко е напразно“, казват древните римляни, а ехото от техните думи отеква през вековете на площад „Св. Петър“. Наред с идеологическата битка между консервативните християнски ценности и новия либерален светоглед съществува още една важна причина за трусовете около Светия престол. Става въпрос за пари.

Istituto per le Opere di Religione (Институтът за религиозни дейности), известен още като Ватиканската банка, е основан през 1942 г. от папа Пий XII на основата на столетната система на църковни финанси. Това е една от най-загадъчните финансови институции в света. Ватиканската банка не попада под юрисдикцията на Италия, не е и на пряко подчинение на папата. Международни издания като Forbsнареждат банката в първата десетка на най-добрите офшорни финансови убежища. В Института за религиозни дейности съществуват над 30 хиляди сметки, произходът и собствениците на няколко хиляди от които са пълна мистерия. Въпреки, че официално банката притежава активи за около 6 млрд. долара се счита, че благодарение на тези тайни сметки сумата значително нараства.Ватиканската банка действа извън правилата на международната финансова система, доминирана от наложения англо-саксонски модел. Събитията около отстраняването на папа Бенедикт XVI до голяма степен са свързани с опитите за установяване на контрол върху папските финанси. Натискът за това е огромен. Международните финансови центрове в Лондон и Вашингтон правят всичко възможно да наложат своите правила над Ватикана.

Бившият ръководител на Istituto per le Opere di Religione Готи Тедески оглави банката при управлението на Светия престол от папа Бенедикт XVI. Поддавайки се на огромния външен натиск Тедески публично обеща да приведе Ватиканската банка към международните финансови стандарти.През 2010 г. бившият папа Бенедикт дори създаде специален финансов регулатор, наречен Управление за финансова информация, в опит да установи нови правила в институцията. Въпреки обещанията, реформа в папската финансова система така и не беше извършена. Така през март 2012 г. американската банка JP Morgan, излезе с подробен доклад, критикуващ Ватикана за липса на прозрачност, който предизвести хода на събитията. През месец май излязоха разобличителните документи от т.нар. „Ватилийкс“ – интернет сайт по аналогия с известната платформа на Джулиан Асандж. От тях стана ясно, че съществуват сериозни кръгове, които всячески препятстват опитите за налагане на външни финансови правила над Ватикана. В резултат на скандалите ръководителят на Ватиканската банка подаде оставка, а бившия иконом на папа Бенедикт Паоло Габриеле беше арестуван.

С оттеглянето на Бенедикт XVI финансите на Ватикана започнаха да се променят. Новият папа Франциск дойде начело на Римокатолическата църква с ангажимента да реформира Ватиканската банка. За целта беше назначен австралийския кардинал Джордж Пел, който по мнение на Guardian е лидер на крилото на т.нар. финансови реформатори. Австралиецът е популярен с критиките си срещу Бенедикт XVI, като малко след оттеглянето на папата от германски произход той заяви, че Бенедикт е дестабилизирал Църквата и не се е справил със задачите си.

Резултатите не закъсняха и новият секретар Пел скоро след назначението си обяви, че е разкрил тайни финансови активи на Ватиканската банка на стойност 1,2 млрд. долара, които не са били включени в баланса. Новината беше посрещната като сензационна, но се оказа, че това е само част от големите финансовите тайни на Римската Курия. „Когато започнахме своята работа ни беше казано, че Светият престол разполага с 65 различни институции, но се оказа, че всъщност тези институции са 136“, коментира разкритията за сложните папски финанси Джордж Пел. От изнесената от кардинал Пел информация стана ясно още, че Ватиканската банка е била главен акционер в Banco Ambrosiano и след нейния фалит през 1982 г. е заплатила на вложителите сумата от 406 млн. евро.

Реформата на ватиканските пари набра сила и породи сериозни съмнения, че поставя Светия престол под финансовия контрол на системата с център Лондон и Вашингтон. Като един истински реформатор папа Франциск одобри плана за преход на Ватикана към международните стандарти за финансова отчетност. Папата-критик на капитализма може да има пламенна реторика срещу транснационалните корпорации, но в нововъведената система за управление на ватиканските пари започна да се опира на крупни мултинационални компании като свързаната с Беджамин Ротшилд от френския клон на известната фамилия корпорация McKinsey. Реформата на кардинал Пел вървеше с бързи темпове.

Непосредствено преди повдигането на обвиненията срещу Джордж Пел наблюдателите коментираха, че Ватикана все започва да се подчинява на правилата на глобалната финансова власт. По думите на Пиеро Скиаваци, популярен анализатор на процесите около римския понтифик, „вътре във Ватикана се води борба между капиталистически ориентираните дейци като кардинал Пел и тези, които се стремят към друго“. Според него първата група иска да се интегрира в международната финансова система и да изкарва колкото може повече пари, а другата разглежда парите като характеристика на суверенитета на Ватикана и иска да ги използва за промяна на цялата система.

Повдигнатите обвинения срещу кардинал Пел от 29 юни могат да означават две неща. Според една от вероятните версия консервативните сили взимат реванш и блокират опитите за интернационализиране на ватиканските финанси. Фактът, че в ролята на обвинител на кардинал Джордж Пел влиза австралийското правосъдие обаче наявява съмнения за друг развой. Като бивша британска колония, Австралия е под сериозното влияние на финансовите кръгове с център Лондон. Това може да означава, че днешните силни хора във Ватикана правят крачка назад и отказват да продължат процеса на загуба на финансов суверенитет. Поради това обвиненията срещу кардинал Пел са само началото на поредица от действия по оказване на натиск. И в двата случая едно е сигурно – битката за ватиканските финанси в най-скоро време ще се ожесточи.

 Николай Николаев

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto

Истината за папата и Ватикана

Намиращ се в сърцето на Вашингтон върху 10 квадратни мили земя, се намира Окръг Колумбия. Този щат развява свое собствено знаме и има собствена конституция. Въпреки, че географски са разделени – структурите на Ватикана, Лондонското сити и Окръг Колумбия, флагът на Окръг Колумбия има 3 червени звезди, всяка една за 3-те града на “Империята“ – (Ватикана-Лондонското сити – Окръг Колумбия). Чрез тези скрити структури Светът е контролиран: икономически от Лондон, военно от окръг Колумбия и “духовно“ от Ватикана. Ако направите задълбочено проучване, ще се ШОКИРАТЕ да разберете, че САЩ все още са, и винаги са били Британска кралска колонияОкръг Колумбия функционира извън конституцията на САЩ, и е отделна корпоративна единица. Между другото, както Ватикана и Лондонското сити, така и Окръг Колумбия не плаща никакви данъци на никой ! . . .

 

НОВИЯТ РАЙ
Трите щата на Тайното световно правителство

Чрез скрити структури светът е контролиран икономически от Лондонското сити, военно – от Окръг Колумбия, духовно – от Ватикана. Нищо значимо не се е случвало  и не се случва на планетата без благословията на Тайното правителство. Нови правителства, преврати, революции, локални бунтове, епидемии, терористични актове. . .

Ватиканът

Той има власт върху два от общо 6.5 милиарда население. Притежава богатство, колкото никоя друга страна и има бизнес връзки с фамилия Ротшилд в Британия, САЩ и Франция, с гигантските корпорации Shellq General Elektrik и др. Златото на Ватикана , равняващо се на милиарди, се съхранява в Банка Ротшилд в Англия и във Федералния резерв на САЩ. Видимият управител на тази богата империя е папата. Той е един от най-богатите хора на планетата. Докато 2/3 от хората на света изкарват по-малко от 2 долара на ден, а 1/5 умира от глад, ватиканът трупа несметни богатства от лихвите на стоковия пазар и в същото време проповядва милосърдие. Католическата църква притежава повече богатство, от която и да е банка, корпорация, тръст или правителство. Ватиканът държи не само богатството, но и знанието за истинската природа на нещата, и така контролира невежите маси. Многократно инициира кръстоносни походи срещу мюсюлманския свят и срещу обявените от нея за еретически, реформаторски движения в Европа. Инквизицията, създадена да държи в послушание света, няма аналогия по жестокост в човешката история. И всичко в името на Бог! Кой Бог?… Чий Бог!. . .

Лондонското сити

Намира се в центъра на Лондон. Както и Ватикана, Лондонското сити е също частно притежавана и ръководена структура. То се превръща в независим щат през 1694 г., когато крал Уилям ІІІ Оранж отдава контрола на Англия и нейното богатство на банкерите. През 1812 г. Нейтън Ротшилд с измама отнема контрола над Английската банка и разрушава пазара. Същият подход е използван при изкуствено създадената Голяма депресия в Америка, и днес – при настоящата Световна икономическа криза. Всичко това им осигурява ВЛАСТ. Днес Лондонското сити е мощна финансова структура с най-скъпата квадратна миля на Земята. То включва частно притежаваната Ротшилдова английска банка, стоковия обмен, всички британски банки и клонове на повече от 400 чужди банки, както и над 100 щатски. Лондонското сити има своя полиция, съдилища, знаме и закони. То не е част от Лондон и Англия. Както и Ватикана и окръг Колумбия, то не плаща данъци на никого. В Лондонското сити се печата цялата преса, заливаща улиците на света, там е домът на британските свободни масони и основната част на Световния Паричен Картел, познат като Кралската власт. Кралската власт не е британското кралско семейство или монархия, а частно притежаваният корпоративен щат – Лондонско сити. То има съвет от 12 персони, които служат на корпорацията начело с Лорд Майер (титла). Това са представители на 13-те най-богати фамилии в света. Те са*:

Rothchild ( Bauer or Bower) – Pindar
Bruce
Cavendish(Kennedy)
De Medici
Hanover
Hapsburg
Krupp
Plantagenet
Rockefeller
Romanov
Sinclair(St.Clair)
Warburg(del Banco)
Windsor(Saxe-Coburg-Gothe)

Тези кръвни линии заедно с техните наследници ръководят Кралската корпорация на Лондон. Притежават земи по целия свят, а Британския парламент и първи министър са само публична фасада за скритата власт на тези управляващи фамилии.

Окръг Колумбия

Намира се в сърцето на Вашингтон върху 10 кв. мили площ. Има свое знаме и конституция. Въпреки че географски да са разделени – структурите на Ватикана, Лондонското сити и Окръг Колумбия са една империя, наречена Империята на града. Флагът на Окръг Колумбия е с 3 звезди, всяка една от тях съответства на тези 3 щата на Империята.

Извадка от субтитрите на “Raising of The New Eden“