Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Тайната на Victoria’s Secret

в Любопитно
Loading...

Разберете защо основателят на марката Рой Реймънд скочи от моста „Голдън гейт“ в Сан Франциско на 26 август 1993 г.

Зад усещането за лукс, скрито в розовите опаковки с надпис Victoria’s Secret, се крие тъжната и потресаваща история на бащата на световноизвестната марка. През 1947 година в Калифорния се ражда Рой Реймънд, който 46-години по-късно решава да сложи край на живота си със скок от моста „Голдън гейт“ в Сан Фрациско.

Като при повечето гениални решения основаването на супер популярната днес марка за бельо станало съвсем случайно. В един ден, още като студент, Реймънд бил натоварен с тежката задача да купи бельо за жена си Гайе. Докато бил в магазина обаче изпитал некомфорт, дори срам, защото трябвало да се съветва с продавачките какво да избере на любимата си Гайе.

И така го връхлетяла гениалната идея, че трябва да има магазин, в който мъжете да не се свенят да пазаруват за половинките си. През 1977 г. Рой и Гайе събират 80 000 долара от спестявания и заеми от роднини, наемат площ в малък универсален магазин в Пало Алто, Калифорния, и така се ражда Victoria’s Secret. Името „Виктория” не е избрано случайно. То е лека подигравка към викторианската епоха, известна с пуританизма и строгите нрави. Според други слухове фирмата била кръстена на британската кралица Виктория, управлявала между 1837 и 1901 г.

Начинанието на Рой било меко казано рисковано, тъй като през 50-те и 60-те години на миналия век бельото се възприемало като необходимост, а не като лукс. Жените търсели „нещо по-така“ само за сватбата. Въпреки това бащата на Victoria’s Secret успява да промени тези порядки. Той направил и каталог, така че да може продуктите да се поръчват по пощата. Целта на магазините му била да създадат удобна и уютна среда за пазаруване, стените били с ламперия и викториански детайли, а персоналът услужливо помагал в избора. Вместо рафтове, пълни със сутиени и бикини във всеки размер, имало бельо, подредено в отделни стилове в антикварни гардероби и шкафове. Подът бил покрит с ориенталски килими, а завесите пред съблекалните били от дебел плюш.

Въпреки, че фурорът около Victoria’s Secret бил голям, Рой допуснал няколко грешки, които в последствие се оказали фатални. Магазините му били на некомуникативни места, а каталозите били насочени по-скоро към мъжката аудитория. Пет години след като основава Victoria’s Secret Рой вече имал още три магазина в Сан Франциско. До 1982 г. компанията продава стоки за над 4 млн. долара на година. Нещо обаче не сработвало. Според книгата на Майкъл Силвърстийн и Нийл Фриски „Да продаваш”, по това време Victoria’s Secret е пред банкрут.

 „Влязох в един малък магазин, който беше викториански – не английски викториански, а като бардак от епохата, обзаведен с червени плюшени канапета”, разказва бъдещият собственик на марката Лесли Уекснър. Именно той е мъжът, който започва бума на масовите продажби на спортни дрехи с магазина The Limited. И отбелязва: „Там обаче имаше много секси бельо, каквото до този момент не бях виждал.” И така Лесли предлага на Рой да купи Victoria’s Secret. Двамата си стискат ръцете за 3,3 млн. долара. Имиджът бил запазен, но Лесли направил важно подобрение – насочил продуктите и към женската аудитория, която Рой неусетно пренебрегвал. За кратко броят на магазините се разраснал.

И от тук започнал трънливия и тъжен път на Рой. През 1993 г. той стартирал поредния си неуспешен опит – търговия с хардуер. Това обаче не сработило и бащата на Victoria’s Secret започнал работа в компания за перуки за онкоболни жени. През същата година Рой и Гайе се развели. Чувството за неудовлетвореност, провал и безисходица докарало до тежка депресия 46-годишният Рой. На 26 август бащата на една от най-продаваните марки бельо в света скочил от моста „Златната порта“ в Сан Франциско.

Днес компанията има магазини по целия свят, а годишното й модно шоу струва 12 млн. долара, излъчва се по телевизията и превръща моделите си – Ангелите на Виктория – в международни звезди. Victoria’s Secret реализира продажби за над 6 млрд. долара годишно. BIG5

Loading...

Последни от Любопитно

Отиди Горе