Светът за България и българите

в България
„Българската държава е люлката на европейската култура и цивилизация!” Шарл дьо Гол, президент на Франция.
„Българският народ е един от създателите на цивилизацията на нашата планета!” Франсоа Митеран, президент на Франция.

„Българите са едни от първите творци на нашата цивилизация!” Карло Чампи, президент на Италия.

„Българите са най-древната от съществуващите днес културни нации и то не само в Европа, но и в света. България е държава на духа.“ Акад. Дмитрий Лихачов, руски филолог и културолог.

„Българите са в ядрото на Европейската цивилизация!” Проф. Норман Дейвис, английски историк.

„Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха успешно няколко века турците далече от сърцето на Европа.” Проф. Санте Грачоти

„Цар Симеон бе Карл Велики за България, но по-образован от нашия Карл Велики и много по-щастлив от него, защото положи основите на една национална писменост и литература!” Алфред Рамбо, френски историк.

„Българите бяха онзи народ, който допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията, като цяло на Европа!” Проф. Геза Фехер, унгарски археолог.

„Украинците, а също така белорусите и руснаците, всички знаем и помним, че писмеността, културата и православната ни вяра получихме от България. Искам да припомня, че и първите ни патриарси са етнически българи – Григорий Цамблак и Киприян!” Вячеслав Похвалски, посланик на Украйна в България.

„Те, българите някога бяха най-справедливия от всички народи и от всички на света почитаха най-много тези добродетели и сами достигнаха до голяма слава, а градовете и народите се надпреварваха да се присъединяват към тях, доброволно!” Византийски Тропарх от 999 год.

„България е ВЕЛИКА НАЦИЯ!“ Жан-Клод Юнкер, люксембургски политик, Председател на Европейската комисия.

Автор: Цвета Кирилова

Светът за България и българите by

Последни от България

Класика в геноцида

След като цели ЧЕТИРИНАДЕСЕТ* от ДВАДЕСЕТ И ДВА дни на февруари България
Отиди Горе