STRATFOR: Расте рискът от сблъсък между САЩ и Русия

в Свят

Всеки път, когато срещнете анализ или коментар на (“STRATFOR“ – частното ЦРУ), се сещайте за ТОВА видео!


Stratfor: Расте рискът от сблъсък между САЩ и Русия в Сирия до края на годината

В края на тази година нарастват рисковете от военен сблъсък между Москва и Вашингтон в Сирия, считат аналитиците от американската частна разузнавателно-аналитична компания Stratfor.

В края на годината нараства възможността от сблъсък между Русия и САЩ, отчитайки факта, че Вашингтон ще засилва позициите на сунитските въстаници в Сирия и ще лиши политиката на диалог с Москва от нейната приоритетност», се отбелязва в прогнозата на компанията.

В същото време върху ситуацията влияят и други регионални играчи, добавят аналитиците. Ситуацията се усложнява от присъствието на бойното поле на турски войски, които ще се движат в южна Сирия под американско прикритие, за да занижат рисковете от сблъсъци с Русия. В същото време съюзниците на Вашингтон от страните от Персийския залив ще провеждат играта си срещу Иран: те ще се опитат да спечелят от противоречията между Русия и САЩ  и да засилят позициите на сунитските си сателити.

Отношенията между Русия и САЩ се изостриха на фона на влошаването на ситуацията в Алепо. Там терористите продължават обстрелването на жилищни квартали, техни заложници са мирните жители, възпрепятстват доставката на хуманитарна помощ, в града и околностите не престават боевете. Вашингтон обвинява властите в Сирия и Русия за бомбардировките над гражданското население и над т.нар. «умерена» въоръжена опозиция.

Москва и Дамаск твърдят, че ударите се нанасят само и единствено от позициите на терористите, обвиняват Вашингтон в неспособност да повлияе върху «умерените» и да ги отделиот джихадистите.

Москва нееднократно акцентира върху «неконструктивния характер» на риториката на САЩ. Както заяви замминистърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов, хуманитарната трагедия в Сирия се използва за лансиране на политически цели, което руската страна счита за неприемливо.

Петя Паликрушева-ИвановаNewsFront – Bulgaria


Всеки път, когато срещнете анализ или коментар на (“STRATFOR“ – частното ЦРУ), се сещайте за ТОВА видео!

STRATFOR: Расте рискът от сблъсък между САЩ и Русия by

Последни от Свят

Отиди Горе