СТРАТФОР алармира: Мощна банкова криза в Германия

в Свят

Германия е в тежка банкова криза, след като двете най-големи банки в страната изпитват проблеми, каквито не помнят. Напомняме, че тази държава е най-големият пазар за България, както и основен източник на еврофондовете, които ни крепят от 2009 г. насам, при практичеки липсващи инвестиции.

Американската агенция Стратфор, смятана за мозъчния тръст на управляващата в САЩ Демократическа партия, за ЦРУ в сянка и чиито прогнози винаги се сбъдват, анализира картината. Тя фиксира двата удара от последната седмица – очакваната глоба от 14 милиарда долара заради незаконни стъпки на Дойче банк по време на ипотечната криза в Америка и признанието на Комерцбанк, че ще отреже 10 000 работни места, за да спести разходи с цел спасяването си.

Стратфор подчертава спешната визита на шефа на Европейската централна банка Марио Драги в Бундестага – парламента на Германия с недвусмисленото послание: „Вашата неуместна монетарна политика разрушава икономиката на страната, вземете спешни адекватни мерки”.

Това предизвика Меркел, при това не кога да е, а през почивните дни, да се срещне с ръководството на Дойче банк и да бъде обсъдено какво се случва при възможен фалит. Опциите, за които се говори са две – дискретна молба към акционерите за набиване на още пари в банката, което се разглежда като по-малката вероятност, и организиране от правителството на държавни институции, които да излеят в трезора пари на данъкоплатците, подкрепяни от желаещи банки, ако има такива.

Докато размишленията текат, акциите на Дойче банк – гръбнака на немската икономика десетилетия наред, постигат нови и нови дъна на курсовете си и надминават дори най-лошите очаквания. / 19min.bg

loading...
СТРАТФОР алармира: Мощна банкова криза в Германия by

Последни от Свят

Отиди Горе