Страшната търсачка Shodan ви гледа и в най-тъмния Интернет!

в Любопитно
Loading...

Търсачка за IoT (Internet of Things) с която може да следите устройства и в Dark Net

За разлика от Google, която търси уеб страници във видимото Интернет пространство, новата търсеща машина Shodan сканира сървъри, уеб камери, принтери, рутери и други устройства свързани към Глобалната мрежа, включително тези, които не са индексирани от Google!

Внея с едно просто запитване вие можете лесно да откриете всичко, което е свързано към Интернет ─ камери за видео наблюдение, светофари, телевизори, отоплителни системи и автоматизация за дома. Може да намерите системи за сигурност, за управление на водни фонтани, бензиностанции и дори системи за контрол и управление на ядрени електроцентрали АЕЦ.

Експертът по сигурност Dan Tentler твърди, че с помощта на Shodan с едно натискане на бутона могат да бъдат размразени пистите за хокей в Дания, например или да получите пълен контрол над автомобилния трафик в целия град.

Как да хакна рутерите на половин България?

При търсене в търсачката Shodan на думите „tp-link router“ ще установите, че имаме около 31 хиляди рутера с тази марка. Интересно е, че сме на второ място в света след Бразилия и преди Русия по употреба на TP-Link. Интересното за тази марка е, че заводски е зададено име и парола на тези рутери да бъдат admin/admin. По предложение на автора на Questona.com може да хакнете поне половината от тях, тъй като повечето собственици не са сменили паролата след първоначалното им инсталиране. Просто щракате върху заглавието на първия намерен и ще се отвори админ зоната на рутера, пишете admin/admin и ако не стане пробвате със следващия. Гарантирам, че ще успеете да влезнете в поне половината.

Намиране на нови уязвимости и къде е България?

Освен това в търсачката може да намирате и други опасности. Например при търсене на vuln: CVE-2014-0160 ще ви се покаже картата на света с намерените устройства, които са уязвими към Heartbleed. Това е бъг на сигурността в OpenSSL, която е широко използвана TLS протокола. По подобен начин бяха събрани устройствата IoT за най-голямата кибератака в света в която участваха и български IoT уреди от Интернет на нещата.
Това не е случайно, защото според Shodan България се оказва една от най-иновативните и напреднали страни, които използват широко тази технология – Internet of Things (Интернет на нещата).

Намираме се някъде в топ 20 на употребяваните IoT устройства и ако ги съпостави на глава от населението нищо чудно да се окажем на първите места.

„Ако хората не могат да намерят нещо с Google, те мислят, че е невъзможно да се намери въобще. Това не е вярно!“ Каза създателят на най-страшната Интернет търсачката Shodan – John Mezerli.

С помощта на тази търсачка Shodan.io наистина може да се причинят страхотни щети, но все пак има и добри новини. Нейните създатели вярват, че така ще открият слабите места за кибератаки при свързване на устройствата и ще спомогнат за премахването на заплахите.

По материали на:
https://www.shodan.io/report/89bnfUyJ
http://money.cnn.com/2013/04/08/technology/security/shodan/index.html
Как да хакнеш рутер за по-малко от 2 минути http://questona.com/kak-da-haknesh-router-za-po-malko-ot-dve-minuti/

ИзточникPostvai.COM

Loading...

Последни от Любопитно

Отиди Горе