Стотици се включиха в „Безсмъртния полк“ в София

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Световната инициатива „Безсмъртния полк”, която за първи път бе проведена през 2012 г. в руския град Перм, тръгна и от София със стотици портрети на родственици, дали живота си в антифашистката борба и по време на Втората световна война, предаде репортер на БГНЕС.

Над 500 души тръгнаха на шествие от Паметника на Незнайния войн, където политици и обикновени хора поднесоха цветя пред мемориала. Дойдоха и 10-ина ветерани от войната на възраст над 90 години, чиито гърди бяха окичени с ордени за храброст.

В „Безсмъртния полк“ до края на деня предстои да се включат общо 11 български града, където гражданите вече започнаха да шестват с портрети на свои роднини, участвали в антифашистката борба.

Така България става част от световното движение, в което участват 36 държави, съобщиха инициаторите от фондация „Безсмъртният полк“. Целта му е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци.

Ето и програмата на шествието по градове:

(програмата е работна и в нея могат да бъдат включени допълнителни инициативи или нови градове, уточняват инициаторите):

София – 9 май, 9:00 ч., Паметник на Незнайния воин до Паметника на Съветската армия

Пловдив – 9 май, 11:30 ч., Алеята зад Икономическия техникум

Варна – 9 май, 17:00 ч., Входа на Морската градина до Пантеона – паметникът на антифашистите

Бургас – 9 май, 9:30 ч., Площадът пред Община Бургас до Паметника на съветската армия

Стара Загора – 9 май, 18:00 ч., от Паметника на Съветската армия в града до парк „Аязмото“ до паметникът „Братска могила на загиналите борци срещу фашизма“.

Благоевград – 9-ти май, 11:00 ч., Градският площад

Русе – 9 май, 11:00 ч., Паметник „Альоша“ до Руското гробище

Сандански – 9 май, 11:00 ч., Паметник на ген. Тодоров до Градския площад

Лом – 9 май, 10:30 ч., Военният клуб до Централния площад

Карнобат – 9 май, 10:30 ч., Градския площад

източник: Руски дневник