Столична община и Министерство на спорта в остър спор за бъдещето на Конна база “Хан Аспарух”

в България

Ще ви припомним в края на статията какво написа по казуса едно 19 годишно момиче!

Бъдещето на Националната конно-спортна база “Хан Аспарух” в район “Красно село” в София е повод за остър спор между Столичната община и Министерството на младежта и спорта. Това става ясно от писмен отговор на спортния министър Красен Кралев до депутат, предаде репортер на БГНЕС.

Поводът за конфликтната ситуация е желанието на Общината на мястото на конюшните да бъде изградено метро депо от трети метродиаметър на Столичния метрополитен и разширение на гараж на автобуси от градския транспорт.

От писмения отговор на Кралев става ясно още, че в продължение на половин година СО и ММС са водили кореспонденция за изваждане на конната база от активите на Национална спортна база и предоставянето й на общината. Става ясно още, че Столична община и ММС са използвали за арбитър в спора си премиера Бойко Борисов, чийто политически кабинет е бил затрупан с документацията между двете институции. Кралев уточнява, че на 29.09.2016 г. Столичният общински съвет е взел решение, с което дава съгласие Столична община да придобие от държавата, след изваждане от капитала на Национална спортна база право на собственост върху терен, на който се набира конната база “Хан Аспарух”. В началото на октомври кметът Йорданка Фандъкова е информирала Красен Кралев, че е изработена нова схема, според която общината настоява да получи 23,5 декара. За да ги получи общината е нужно правителствено решение, което обаче е невъзможно заради отрицателното становище на ММС и НСБ. С писмото Фандъкова настоява спортното министерство и Национална спортна база да се откажат от отрицателното си становище.

Красен Кралев пише още, че към момента не знае да има решение на Министерския съвет, което да предвижда конюшни от базата “Хан Аспарух” да бъдат предоставени за строежа на депо на метрото, каквото е настояването на Столична община и Метрополитен. Министърът на спорта е категоричен, че общината не е изразявала намерение, ако получи земята, то тя да бъде ползвана като база за развитие на конен спорт. В заключение министърът на спорта в оставка посочва, че към момента наемателите на Спортната база спазват договорните си отношение със собственика – НСБ.

БГНЕС установи, че междувременно е било учредено Сдружение “Гражданска инициатива за възстановяване и развитие на конна база “Хан Аспарух и конния спорт в София”. Преди две седмици представители на сдружението са постигнали устно споразумение с главния архитект на София Здравко Здравков и с директора на Столичния метрополитен Стоян Братоев, с което площта, която ще бъде отнета от базата е намалена от 23,5 на 15 декара. На срещата е присъствал и националният омбудсман Мая Манолова. /БГНЕС


Оборът на предците ни

”7-8 век – Ранните българи са войнствен народ и войната е част от техния ежедневен живот. Древните българи са изключителни ездачи: в културата им, конят се смята за свещено животно и получава специални грижи.”

”Армията има желязна дисциплина с офицери, които проверяват задължително дали всичко е наред преди битка. За кон, който е не е хранен добре или не са полагали добри грижи за него наказанието е смърт.”

Нора Георгиева

Добре дошли в България. Държава с невероятна история и култура. Държава, която притежава ценни кадри и интелигентни хора. Държава, която е известна с красотата и природата си. Добре дошли…

но за кратко.

Намираме се на ул. Хайдушко Изворче 28, София. Навярно, за повечето от вас този адрес е непознат, но мога да ви ориентирам какво се намира там, а именно конна база Хан Аспарух.

Предполагам, че всички знаете, че съществува и се практикува конен спорт в нашата бедна държава (или поне правим опити). Много от вас водят децата си, които се наслаждават и радват на тези прекрасни животни. Други познават спорта и са пряко свързани с него – като мен. Горда собственичка и ездачка съм на пет коня, пет душички, които ти вярват и се радват всеки път, когато те видят.

Базата, на която тренирам се намира до стадион Славия. Това е близо и практично място, до което можеш да стигнеш въпреки натоварения ти график и пречки по пътя и именно поради тази причина почти всички хора, които се занимават с конен спорт ходят там, защото другата по-близка база се намира в Божурище.

Това място съществува вече 125 години. Минало е през много поколения и е давало мечти, надежди и амбиции. Учило е на разбирателство, хармония и доброта. Учило е на любов към животните.. абе общо взето все неща, за които не се говори в училище, нито ги пише в учебниците.

Вече 20-та година държава или по-точно управляващите се опитват да я съборят. Причината е повече от ясна. Поредните добре дошли пари, които ще финансират новата им вила, апартамент, кола, а пък какво толкова, че ще разрушат поредният държавен имот, който обаче изненадващо служи в полза на обществото, а не в тази на хората с парите. Това е и проблема. Толкова много време някаква си пуста база и хората в нея им пречат на плановете за нов мол или поредният блок, който прилича на комплекс в Слънчев бряг. Ето, че най-накрая имат план, който е следният: защо не вземат да направят една спирка на метрото върху една част от базата, като съборят някои от конюшните и разрушат тревен плац, който е жизненоважен за конете.. какво толкова? Напротив! За тях и егоистичното им мислене става още по-добре, защото на всички им е пределно ясно, че никой няма да продължава да язди там при положение, че има метро станция на две крачки. Конете са животни, които се плашат от най-малкото и имат нужда от спокойствие, а за разлика от управляващите, ездачите мислят и за друго, освен за себе си.

И така.. нека продължим. Вече стана ясно за какво иде реч и то е, че на хоризонта се появява поредното своеволие на нашите велики политици, които мислят как да “развият” държава ни и то към “по-добро” с “най-чисти намерения”. Предполагам, че безкрайните зелени площи, които взеха в цяла София не са им достатъчни, защото там не е било интересно – имало е само катерички и къртици, които да изгонят. Ами тук? Какво? Има хора, че чак и коне, които изобщо не са малко на брой. Става пикантно. Ще съсипят и усложнят живота на толкова хора. Имам чувството, че цялото Народно Събрание смята, че се намира в турски сериал, където без драми не може.

Кому е нужно питам аз? Тази пуста метро станция не може ли да се премести с 1 км, защото доколкото съм виждала територията надолу няма нищо друго, освен склад, който не се използва и автобуси от времето на Тодор Живков. Нима е толкова трудно да се намери площ, която не разрушава културна наследственост??

Нима е задължително да правим помия и да се доказваме как пред нищо няма да се спрем? Знаем драги управляващи, вече сте го доказали неведнъж. Та вас не ви интересува начина и стандарта на живот в България. Оставяте възрастните ни хора, които цял живот са се трудили да просят на улиците през зимата и да живеят в кашони, без лекарства и с хляб и кисело мляко? Оставяте младото поколение, което трябва да спаси тази нация да заминава и никога повече да не се върне? Позволявате си, вместо да подобрявате начина ни на живот да правите точно обратното? Позволявате си да рушите, съсипвате и поробвате? С КАКВО ПРАВО? Нима не сте българи? Нима не ви е срам от собствената ви държава?! Е.. мен ме е! Гордост българска!

Преди няколко дни в едно изказване по телевизията уважаемата госпожа Фандъкова направи много високо интелектуално изказване, в което съобщи как не може да има ОБОР в центъра на София. Повече от ясно е, че тя не знае изобщо какво е конна база и каква е дейността на подобно място, но това някак ще го простим, защото все пак, за да е на такъв висок пост се изискват всички други качества, но не и знания (дори на елементарни неща от обща култура), но какво може да се очаква от една проста жена?

Вбесява ме факта как няма нито един човек, който да погледне реално над нещата и да си зададе въпроса “защо?”. Защо трябва да се разрушават детски площадки, защо трябва да се премахват паметници, защо всичко трябва да бъде за цената на нещо друго?

Съжалявам политиците ни. Съжалявам ги като хора, не като управляващи. Ужасена съм, че такива коравосърдечни същества ни управляват и ги наблюдаваме всеки ден по медиите. Хората казват, че властта и парите променят човека, но това е нещо, на което никога до момента не съм вярвала, но вече съм сигурна, че е така. Съжалявам, че България ще бъде погубена поради ред причини, но главната няма да сме ние българите и живеещите в нея, а прасетата, лисиците и хищниците, които се намират в Народното Събрание.

Не мога да опиша мъката, която изпитвам. Няма как да обясня колко съм бясна и разочарована. Нито мога да разреша проблема сама. Факт е, че държавата ни си отива.

Започва се с детска площадка.

После с паметник.

После с парк.

После с конна база.

И така с времето няма да остане нищо, освен открадната земя, незаконно построени сгради, огромните палати на управляващите и циганските махали. Тъжно, но истина. Огледайте се.. харесвате ли държавата, в която живеете?

Конна база Хан Аспарух не е място, което заслужава да си отиде по този начин. Това е земя, която носи живот и предоставя зеленина, спокойствие и тишина – нещо, което е невъзможно да срещнем в забързаната столица. Това е място, което помага на много хора, и е дом на едни прекрасни и благородни животни.. те също не го заслужават. Макар, че се води конна база, а беше определено като обор аз все още намирам Хан Аспарух за нещо единствено и уникално по рода си място.

Предците ни са тези, които са доказали пред света ездаческите си уменията и са доказали колко е важно отношението към тези свещени животни, които са излизали рамо до рамо на битки с хората. Те са тези, които са отворили очите ни за този невероятен спорт в днешно време, а тогава битка за оцеляване и начин на живот. До скоро виждах разликата, но вече нея я няма.. върнахме се в 7 век, когато войната е била ежедневие, когато територията е била най-важното нещо.. в момента е така за нас – ездачите.

Нима не водим почти безсмислена, почти загубена война срещу управляващите ни? Лошото е, че нещата не могат да се решат чрез насилие, защото тогава е цял народ срещу няколко главни партии и всички знаем колко положителен ще е резултата за нас – както в момента, така и в бъдеще.

Не искаме много.. само да запазим единствено кътче земя, което ни доставя удоволствие и ни кара да се чувстваме сигурни и отдалечени от майка България и нейните диктатори..

Имам да ви кажа само едно и то е, че за вас драги политици е необходима смъртна присъда за това, че убивате стотици хора дневно и съсипвате живота на милиони. Вие сте убийци – на мечти, на амбиции, на надежди и на щастие. Не ви познавам и не бих искала. Не бих искала да знам какъв пример и начин на възпитание давате на децата си. Не бих искала да знам как спите вечер. Но искам да знам едно нещо и то е защо сте толкова егоистични?

Не откраднахте ли достатъчно?

Не прибрахте ли прекалено много от хората?

С какво си тръгвате и какво оставате на нас?

На децата и на бъдещите поколения?

Разруха. Нищо повече.

Ездачите, които се намират на тази база на първо място са българи и са свикнали да не ги отразяват за живи! Ще се оправим…

Но гледайте вие да се оправите, защото не сте хора, а УРОДИ!

Нора Георгиева

loading...
Столична община и Министерство на спорта в остър спор за бъдещето на Конна база “Хан Аспарух” by

Последни от България

Отиди Горе