Stern: С-400 са кошмар за НАТО

в СВЯТ

В германското списание Stern е публикувана статията на Гернот Крампър, в която журналистът нарича руските зенитно-ракетни комплекси С-400 „кошмарът за НАТО“

Крампър пише, че САЩ дълго време бяха лидери във въздушното пространство, но С-400 има характеристики, които го превръщат в заплаха за невидимите самолети. Той нарече руските комплекси една от най-мощните ПВО системи в света, като отбелязва, че за Москва те са „бестселър“, а за НАТО – „кошмар“.

Авторът пише, че характеристиките на С-400 са неизвестни, но всичките съмнения за тяхната ефективност бяха разсеяни, след като комплексите купиха Турция и други страни.

Крампър отбелязва, че само един комплекс С-400 в Сирия превърна в невъзможен контрола над въздушното й пространство от страна на САЩ.

Според журналиста Турция е направила правилния избор, отказвайки се от американските комплекси „Пейтриът“ в полза на руските, тъй като те са по-ефективни и по-евтини.

По-рано турският президент Тайип Ердоган посочи, че Вашингтон не може да предложи добри условия за купуване на комплекси. В края на март в американския конгрес беше внесен законопроект, който предвижда забрана за снабдяване на Турция с новите изтребители F-35, тъй като тя купува от Русия комплексите С-400. Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че договорът е заплаха за единството на НАТО, и призова Анкара да избира между партньорството с алианса и С-400. Турция няма намерение да се отказва от купуването на С-400.

Зенитно-ракетната система С-400 „Триумф“ е създадена за поразяване на самолети разузнавачи, безпилотни летателни апарати, самолети на тактическата и стратегическата авиация, балистични ракети със средна далечина на действие, тактически и оперативно-тактически балистични ракети, хиперзвукови цели и други перспективни и съвременни средства за въздушно нападение. ЗРК С-400 за пръв път застъпва на бойно дежурство през 2007 г. Комплексът е създаден на базата на С-300, но той има много по-добри тактико-технически възможности и многообразие от поразяване на цели. По ефективност С-400 бие 2,5 пъти морално остарелия С-300. С-400 е единствената система, която може да работи изборно с използването на няколко типа ракети – нови и стари разработки, използвани в комплексите С-300ПМУ-1 и С-300ПМУ-2. С-400 позволява да се създаде противовъздушна ешелонирана отбрана, разширява зоните на поражение, има съществени перспективи за модернизация. Комплексът може да се използва и през нощта, и през деня, във всякакви физико-географски и климатични условия и при силно радиоелектронно противодействие.

Технически характеристики на С-400

Максимална скорост на поразяваните цели – 4,8 км/с;
Далечина на откриването на целта – 600 км;
Максималната далечина за поражение на аеродинамична цел – 400 км;
Максимална височина на поразяване на целта – 30 км;
Максимална далечина на унищожаване на балистични цели – 60 км;
Време за привеждане на комплекса в бойна готовност – 3 минути.

Издателство PACПEP