Спрян реактор в АЕЦ “Козлодуй” продължава да тлее

в България

Ето го официалното съобщение на АЕЦ-а, от тази сутрин:

22.04.2017 ЗАПОЧНА ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ПЕТИ БЛОК НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

На 22 април 2017 г., в 2 ч. и 21 мин., 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт.
В рамките на престоя ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за 24-а поред горивна кампания. В периода на спирането предстои да бъдат реализирани планираните дейности от проекта за продължаване на срока на експлоатация на пети блок. По проекта за повишаване на топлинната мощност до 104% ще бъде извършена подмяна на статора на турбогенератора с нов и реконструкция на репарационните системи на два парогенератора.
Предвижда се плановият годишен ремонт на пети блок да продължи до средата на месец юни.
В момента шести блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

Има ли нужда от коментар? Цялата работа им такава … (без)опасна?

Хубаво е да видите и какви екстри получават тези “специалисти” за фокусите си от “Как растат социалните (при)добивки в АЕЦ „Козлодуй?

Само ако си мислите, че 7-8 Мега-Вата натоварване на “спрян” блок е малко ще ви припомня, че АЕЦ “Козлодуй” си има собствена ВЕЦ (воднж-електрическа централа), чиято установена мощност е 5 МВт.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
Спрян реактор в АЕЦ "Козлодуй" продължава да тлее by

Последни от България

Отиди Горе