SpaceX подписа с турист за полет около Луната (обновена)

в Любопитно
Loading...

Частната компания „Спейс екс“ обяви, че е подписала договор с първия си турист за полет около Луната, който ще бъде изстрелян с ракетата ѝ „Голям Фалкон“, предаде агенция Франс прес.

„Спейс екс“ подписа с първия в света частен пътник за полет около Луната с нашата ракета“, написа компанията в Туитър. Според нея това е важна стъпка, която ще позволи на обикновените хора, имащи мечта да пътуват в Космоса, да я реализират.

„Спейс екс“ не разкри повече детайли, но обеща повече информация в понеделник.

Не за първи път компанията, която е оглавявана от Илон Мъск – шеф на фирмата за производство на електромобили „Тесла“, говори за плановете си да изпрати туристи около Луната.

През февруари 2017 г. „Спейс екс“ обяви, че ще изпрати първите двама космически туристи около естествения спътник на Земята в края на 2018 г.

Този план предвиждаше те да са в пътнически кораб „Дракон“, подобен на товарния, с който компанията редовно доставя товари на Международната космическа станция. Изстрелването бе предвидено с ракета „Фалкон хеви“.

Но в последните месеци „Спейс екс“ мълчи за този план.

За последен път човек е бил на Луната с последната мисия „Аполо“ през 1972 г. Първи на спътника стъпиха US астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин през 1969 г.

Само 24 души досега са стъпвали на Луната, посочва АФП.

/допълнение/

Японски милиардер ще бъде първият турист до Луната

Американската космическа компания Спейс Екс съобщи, че 42-годишният японски милиардер Юсаку Маедзава, основател на сайт за мода и колекционер на съвременно изкуство, ще бъде първият частен турист, когото тя ще изпрати на пътешествие около Луната със строящата се най-мощна досега ракета, предаде Франс прес.

Основателят на Спейс Екс Илон Мъск съобщи името на щастливия клиент на компанията в негово присъствие, на церемония в ракетостроителния си завод край в Лос Анджелис. Пътешествието ще бъде през 2023 г. с така наречената Голяма ракета Фалкон (Big Falcon Rocket), която е в процес на разработка.

Маедзава съобщи, че ще покани между 6 и 8 артисти да го придружат в пътуването около Луната. Той каза, че мечтата на живота му е да лети в космоса и че при мисълта за това сърцето му бие лудо, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Разстоянието от Земята до Луната е около 382 000 километра. Никой не е летял до Луната след мисията на Аполо през 1972 г., напомня Асошиейтед прес.

Според японския милиардер творците, които той ще покани да го придружат по време на пътуването, после ще създадат нещо на Земята, предаде Франс прес.

„Техните шедьоври ще вдъхновят всички мечтатели, които спят в душите ни. Пътуването за тези творци ще е безплатно“, каза пък Илон Мъск.

Кои са тези творци? Предполага се, че японският милиардер ще се свърже първо с такива творци, които харесва.

Юсаку Маедзава каза, че е платил всички места в Голямата ракета Фалкон, която ще може да транспортира до стотина души и която сега Спейс Екс изгражда в Лос Анджелис. Колко обаче е платената сума все още е тайна. Илон Мъск само каза, че японският милиардер е платил много пари. Той уточни, че сумата представлява значителен дял от сумата за разработването на ракетата, чиято обща цена е около 5 милиарда долара.

Състоянието на Маедзава се оценява на 3 милиарда долара, според сп. „Фобрс“. Той създаде най-голямата онлайн търговска галерия за мода, наречена zozotown. Колекцията му от съвременни произведения на изкуството пък включва творби на Жан-Мишел Баския, Пикасо, Анди Уорхол, Джеф Кунс и др.

Що се касае до Голямата ракета Фалкон тя ще бъде на две степени и ще бъде висока 118 метра, от които 55 метра ще са за совалката с вътрешен обем от 1000 кубични метра.

Лунната мисия ще продължи четири-пет дни. След като направи обиколка на Земята, совалката с японския милиардер и неговите придружители ще се насочи към Луната, ще я обиколи веднъж, преди да се върне на Земята, като кацането ще е вертикално. Ракетата ще може да се използва повторно.

„Това е опасно“, предупреди Мъск и каза, че няколко теста на ракетата ще има преди полета с милиардера и творците. Тези тестове ще бъдат без хора. От техния успех ще зависи и дали полетът ще се осъществи през 2023 г.

Според Мъск новата ракета в бъдеще ще може да свързва Земята с която и да е точка от Слънчевата система, при условие че се създадат складове за гориво на Марс и на други места.

„Трябва да действаме и да станем една мултипланетарна цивилизация колкото се може по-бързо“, каза Мъск. Така хората ще могат да реагират на евентуална земна катастрофа.

През 2019 г. компанията Спейс екс се надява да стане първата частна компания в историята, която ще откара астронавти на Международната космическа станция. От успеха й в това начинание ще зависи също нейното индустриално бъдеще.

 

ПО ТЕМАТА:

На 22 май 1962 година е осъществено и съвместно, скрито кацане на Марс по линия на тайните проекти, където е регистрирано атмосфера с температура 4 градуса по Целзий и налягане 704 милибара. Някъде в тайните сейфове и до днес се пазят първите предавания от Марс на английски и Руски език. 

Астронавти, чиито гласове са записани, ликуват и викат: ”Днес е 22 май 1962 г., ние сме на Марс и имаме въздух!”(ВИДЕО)

https://bultimes.com/lunata-e-dostavena-v-orbita-okolo-zemyata-za-kontrol-i-porobvane-na-planetata/

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бивш служител на НАСА: Видяхме хора на Марс през 1979 г. (ВИДЕО)

Loading...

Последни от Любопитно

Отиди Горе