Собствениците на апартаменти в 40 блока изгоряха, спряха санирането

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Фалстартът е заради опит за манипулиране на поръчката в полза на заинтересовани юридически лица

Обществена поръчка за безплатното саниране на 40 жилищни сгради в Бургас е спряна заради опит за манипулиране на поръчката в полза на заинтересовани юридически лица.

Стойността й е за 53,5 млн. лева, а в мотивите се изтъква, че възложителят Община Бургас не е отстранила забележките, визирани в доклада за законосъобразност на процедурата за обществена поръчка.

Най-засегнати от далаверите са собствениците на апартаменти в 16 жилищни блока в ж.к. „Изгрев“. За националната програма за енергийна ефективност бяха заделени 1 млрд. лева.

Установени са били нарушения при откриването и провеждането на процедурата, а това означава, че някой прави или ще прави редакции за критериите, на които трябва да отговаря дадена фирма-изпълнителка. Всъщност заместник-кметът Красимир Стойчев каза преди няколко дни пред камерата на телевизия СКАТ, че дълговете на „Благоустройствени строежи“ ЕОД се зануляват, за да може да се получи чисто удостоверение и да могат да участват в обществени поръчки.

Може и другаде да се коренят причините за спряната обществена поръчка в Бургас и други такива, които са на хоризонта – пестене на държавни пари заради задаващи се солени санкции от ЕС по други проекти от стария програмен период по програма Регионално развитие.

източник: avantage.bg