Снайперистка “Точност”: руската армия получава нови оръжия

в Свят
Loading...

Най-новите снайпери “Точност” ще бъдат приети на въоръжение в руската армия през 2020 година, съобщи изпълнителният директор на Централния научно-изследователски институт по точно машиностроене (ЦНИИТОЧМАШ) Дмитрий Семизоров

“Изискванията на Министерството на отбраната са много строги – необходимо е да няма каквито и да било вносни компоненти. Подготвя се оборудването с тях, така че до 2020 година този комплекс ще е изцяло вътрешно производство и тогава ще може да бъде приет на въоръжение от Министерството на отбраната”, каза Семизоров.

Директорът на ЦНИИТОЧМАШ добави, че през 2017 година пилотна партида ще бъде доставена на Федералната служба за охрана.

Снайперът “Точност” е предназначен за използване с два вида патрони: обикновени и бронебойни. Разработена е на базата на Т-5000, върху който са направени над 210 промени в дизайна.

Точно в целта: какво представлява новата снайперска пушка?

В края на 2106 г. руският ВПК обяви готовността си да започне серийно производство на най-новата снайперска винтовка. В най-близко бъдеще тя трябва да се превърне в основното снайперско оръжие на руската армия и специалните служби.

“Точност”, именно така оръжейните майстори нарекоха последната си разработка, която до голяма степен представлява нов за руската отбранителна промишленост образец стрелково оръжие.

Той от самото начало се е създавал като алтернатива на водещите западни модели. Още като прототипи, “Точностите” трябваше да превъзхождат с параметрите си австрийските и финландските винтовки, които традиционно са много популярни сред специалните части. Винтовката Т-5000, представена през 2011 г., разработена за патрони 7,62 мм и 8,6 мм, биеше точно на разстояние от 1,6 км. През 2012 г. бойците от руските специални служби, въоръжени с Т-5000, постигнаха голям успех, като спечелиха международни състезания сред снайперистите специалните части.

“Точност” превъзхожда предшественика си по всички показатели. Тя има далекобойност над 2 км. Високото групиране на попаденията позволява да се постигне минимално отклонение при запазване на дистанцията. Слабият откат, комфортният механизъм на спусъка, специалният мерник и, най-важното, изработената по специален начин цев на пушката осигуряват максимална точност на изстрела.

Знаменитите предшественици

Новата винтовка се създава от цял колектив оръжейни майстори и тя въплъщава в себе си най-добрите традиции на руския ВПК. За адаптирането на снайперски мерник към винтовките съветските инженери се замислят още през 20-е години. Първоначално е ставало дума за производството на по-съвършени модели на масовите винтовки на Мосин и Токарев. Именно с това оръжие били въоръжени съветските снайперисти в годините на Втората световна война. Именно с такава подобрена “Мосинка” знаменитият стрелец Василий Зайцев започва истински лов на немци сред руините на Сталинград, като за три месеца успява да унищожи над 200 противникови войници и офицери.

След войната майсторите се заемат сериозно със създаването на специална пушка за водене на снайперска стрелба. По своята известност в света снайперската винтовка Драгунов (СВД) може да се сравни с прочутия автомат Калашников (АК). И до ден днешен тя се намира на въоръжение в повече от 30 страни по света. Въплътила в себе си редица елементи на знаменития АК, СВД демонстрирала и неговите най-добри качества – непретенциозност при експлоатацията и висока бойна ефективност. В хода на бойните действия в Афганистан винтовката на Драгунов била незаменимо оръжие. В условията на планински бойни действия тя позволявала противникът да бъде поразен на дистанция над 1 км.

След 1991 г. в Русия бяха разработени и приети на въоръжение специални едрокалибрени снайперски пушки. Моделът ОСВ-96 “Взломшчик” (“Разбивач” – бел. прев.) дава възможност да се поразяват дори леки бронирани цели на разстояние почти 2 км, но имала сериозен недостатък – много шумен изстрел.

Проблеми и перспективи

“Точност” има сериозна генеалогия, но също така има и редица недостатъци, които трябва да бъдат отстранени, преди да започне серийното производство на новото оръжие.

Модернизацията на руската снайперска винтовка е направена в това число и благодарение на активното взаимстване на чужди технологии. Техническото задание за винтовката е направено преди въвеждането на санкциите на ЕС и САЩ и сега се налага тя да бъде преработвана в много отношения.

Независимо от изявленията на разработчиците, специалистите отбелязват, че преди началото на серийното производство на “Точност” трябва да бъдат разрешени редица технически въпроси, а също така да се разбере принципно кой именно ще използва новото оръжие. Неговите бойни параметри едва ли са подходящи за употреба от армейските снайперисти, които работят на много по-малки дистанции, и най-вероятно специалните части ще са основният потенциален купувач на “Точност”.

Разбира се, новата винтовка е подходяща и за износ. В света има не повече от петнадесетина страни, които могат да предложат на клиентите си снайперско оръжие от подобна класа.

 

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе