Служители от ЕС с петиция срещу Барозу

в Свят

Поредното доказателство, че и ЕС, като САЩ се управлява от частните интереси на едни и същи групи, които финансират техните кампании. За България не говорим.

ЕС не се управлява от ЕК, ЕП и държавните лидери, а от клубове, кланове, банкови и корпоративни лобисти, расте влиянието на мощни групи, защитаващи специфични интереси.

Десетки хиляди служители и граждани на Европейския съюз се подписаха в петицията за прекратяване на пенсионните права на бившия председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу във връзка с назначаването му в „Голдман Сакс“, предава EurActive.

Петицията, започната от служители на ЕС, е събрала около 152 хил. подписа и ще бъде представена в сряда пред институциите на блока.

За първи път служители в ЕС подготвят подобна инициатива, с която защитават европейския проект и призовават за повече етика по най-високите нива на институциите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е наредил разследване по въпроса дали неговият предшественик Жозе Мануел Барозу не е нарушил законите на ЕС, започвайки работа в „Голдман Сакс“.

Независим екип от високопоставени служители на ЕС , включително съдия и европейски депутат ще поемат случая, по който ЕК се произнесе, че не нарушава правилата , понеже Барозо се е пенсионирал преди повече от 18 месеца.

Меглена Кунева е първият европейски комисар от България с ресор защита на потребителите в първия състав на Европейската комисия, оглавяван от Жозе Мануел Барозу. От 2010 г. Кунева е съветник по правата на пътниците на еврокомисаря по транспорта и вицепрезидент на ЕК Сийм Калас.

От месец май 2010 г. е член на борда на директорите в БНП Париба.

По онова време бивш еврокомисар и действащ съветник в Европейската комисия, е избрана за член на Управителния съвет на френската банка „БНП Париба“. Този случай, както и подобните назначения в големи компании на бившите еврокомисари Бенита Фереро-Валднер, Гюнтер Ферхойген и Чарли Маккрийви, предизвиква отрицателни реакции и става повод неправителствената организация „Прозрачност без граници“ да поиска по-строги мерки за предотвратяване на конфликт на интереси при членовете на Европейската комисия. Кунева е и председател на Съвета на директорите на Европейския център за политики.

През февруари 2016 г. Народното събрание избира за образователен министър Меглена Кунева, чиято кандидатура е издигната от Реформаторския блок и номинирана от премиера Борисов.

Етичният комитет към Европейската комисия (Ad Hoc Ethical Committee) разглежда проблема и излиза със становище на 8 юли 2010 г., че няма конфликт на интереси и Кунева може да стане част от Борда на директорите на банката. Европейската комисия също одобрява и разрешава да изпълнява тази длъжност, както и на още няколко бивши европейски комисари като Гюнтер Ферхойген, Мариан Фишер Бойл, Бенита Фереро-Валднер и др., чиято нова работа в други големи европейски компании също е проверена за конфликт на интереси.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

 

loading...
Служители от ЕС с петиция срещу Барозу by

Последни от Свят

Отиди Горе