Словения определи питейната вода за човешко право в конституцията си

в ПО СВЕТА

Словения определи водата за основно човешко право. В най-новото изменение на конституцията на Словения се посочва, че правото на достъп до питейна вода е неоспоримо човешко право. До голяма степен за да предотврати комерсиализацията на водните ресурси в страната, словенския парламент гласува в подкрепа на новия закон. Премиерът Миро Черар, коментирайки изменението, описа водата като “течното злато на 21 век”.

Всеки има право на питейна вода,” гласи сега конституция на Словения.

Водните ресурси представляват обществено благо, което се управлява от държавата. Водните ресурси са първични и трайно се използват за доставка на питейна вода за гражданите и домакинствата и не представляват пазарна стока“.

Качеството на водата в Словения е високо, посочи Черар, и поради този факт чуждестранни корпорации ще биха искали да „сложат ръка върху“ водите в страната в бъдеще. “Тъй като тя постепенно ще става все по-ценна в бъдеще, натискът върху нея ще се увеличава и ние не трябва да се поддаваме на това“.

Словения не е първата страна в света, която посочва водата като основно човешко право. Тя обаче е първата страна от Европейския съюз, която включва такава клауза в конституцията си.

 GreenTech.bg