След сигнал на Велизар Енчев ДАНС проверява оградата по границата с Турция (ОБНОВЕНА)

в Свят

ДАНС ще проверя защитното съоръжение по българо-турската граница. Това разпореди Върховната касационна прокуратура (ВКП). От съобщението до медиите става ясно, че е получен сигнал до главния прокурор от бившия депутат Велизар Енчев.

На 10.03.2017 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев, съдържащ твърдения за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането на оградата. Посочва се, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на „Патриотичен фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“, както и че цените по договорите са многократно завишени. От ВКП е била изискана съответната документация от Областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас.

Средствата се одобряват от Министерския съвет, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител, уточняват от прокуратурата.

За проверка на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности и функцията на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата, на 24.04.2017 г. ВКП възложи на ДАНС извършване на проверка. Възложената от ВКП проверка и инспекция на ДАНС и АДФИ не е приключила.

Проверка се извършва и от Агенция за държавен финансова инспекция (АДФИ) във връзка с възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница.

BNews.bg

РЕПЛИКА/КОМЕНТАР на Велизар Енчев от профила му във Фейсбук:

”Имам чувството, че обитавам паралелна държава, която няма нищо общо с истинската. Днес всички медии тиражират една невярна новина, коментирана от политиците /предимно Цветан Цветанов и Валери Симеонов/ с апломб и сериозна доза нахалство.
Фалшивата новина е, че в сигнала си до Главния прокурор от 7 март т.г. аз твърдя, че фирми на Патриотичния фронт строят оградата по българо-турската граница.
Уважаеми колеги от медиите, уважаеми Цветанов и Симеонов. Прочетете сигнала ми до главния прокурор, за да разберете, че аз не твърдя подобно нещо. То се твърди от трибуната на НС от Корнелия Нинова /21 октомври 2016 г./ и в медиите от Димитър Байрактаров /през м.март 2017 г./.
Аз само цитирам техните твърдения и призовавам прокуратурата да направи съответната проверка. Също така цитирам парламентарни изявления на бившия военен министър Ангел Найденов, който отговорно твърди, че цената на оградата при кабинета “Борисов 2” е 1 млн. лева на линеен километър, докато при кабинета “Орешарски” тази цена е четири пъти по-ниска – 250 000 лева.
В същото време настоявам да се извърши щателна проверка на избраните за строежа фирми, техните цени и качеството на извършената от тях работа. Нищо повече.
Що се отнася до заплахите на Симеонов, че е готов да ме съди, нека уточня: За тези твърдения Вие трябва да съдите първо Корнелия Нинова и Димитър Байрактаров. Но изглежда смелостта на вицепремиера е силно лимитирана, щом стане дума за лидера на парламентарната опозиция. Затова съветвам медиите: Интервюирайте първо Корнелия Нинова за нейното изявление от 21 октомври м.г., а след това разговаряйте с моя милост.
Поздравявам прокуратурата за активността и вярвам, че истината ще излезе на бял свят. Защото става дума за 160 милиона лева, платени до момента за гранична ограда, която в отделни участъци повече прилича на селски плет, отколкото на стабилно гранично съоръжение.”

 

Велизар Енчев даде на Главния прокурор оградата на границата

След сигнал на Велизар Енчев ДАНС проверява оградата по границата с Турция (ОБНОВЕНА) by

Последни от Свят

Отиди Горе