След Brexit трябва да има AmerExit

в СВЯТ

В САЩ Brexit пробуди чувства, които са подобни на тези от преди 240 години, когато предците на днешните американци извършиха един вид AmerExit от Британската империя. А сега, вдъхновени от събитията в своята бивша метрополия, започват да се замислят за друго излизане, този път от евратлантическия блок НАТО.

Доналд Тръмп, който в момента е най-популярният политик, заявява в прав текст за целесъобразността от AmerExit, защото понастоящем НАТО не може да се похвали с никакви успехи, за да оправдае колосалните си разходи.

Според някои анализатори, непрекъснатите терористични атаки по целия свят потвърждават, че НАТО не само не може да гарантира сигурността на държавите-членки на блока, а точно обратното — с действията си прави всичко възможно за ескалацията на напрежението, заплашваща да прерасне в пряка военна конфронтация, включително ядрена, с Русия.

Сред политическия елит на САЩ, разбира се, подобно мнение се споделя от малко хора. Това е разбираемо, защото военно-промишленият комплекс и идеолозите на американския световен хегемонизъм определя външната политика на страната. Затова НАТО трябва не само да се подкрепя, но и по възможност да се разширява.

Някои, например бившият командващ НАТО адмирал Джеймс Ставридис и известният бизнесмен Стив Форбс предлагат в отговор на Brexit да покажат на Путин от къде «изгрява слънцето» и да разположат още батальони в Полша и Прибалтика. Какво е ролята на Путин за Brexit — не е ясно, но модата на Запад в момента е за всичко да се обвинява Путин.

Критиците на НАТО отбелязват със сарказъм, че да пиеш бира в полските и балтийски барове с местните блондинки е значително по-приятно, отколкото да воюваш с джихадистите в Близкия Изток, но защо за това трябва да плащат американските данъкоплатци?

В същото време, изтласкването на батальони на НАТО към границите на Русия значително увеличава вероятността от случаен инцидент с непредсказуеми последствия.

Демонстрирайки пълното си безсилие в борбата с тероризма, НАТО дори не съумява да открие и обезвреди опасните терористични гнезда практически в своя заден двор  — в Брюксел.

Няма вече кой да възрази на твърдението, че натовските операции в Либия заедно с нахлуването в Ирак, са главните фактор за възникването и разпространението на Ислямска държава.

Министърът на външните работи на ЕС Федерика Могерини заяви, че НАТО трябва да се намеси за унищожаването на лодките около либийските брегове преди тяхното отплуване към бреговете на Европа. Но това така и си остана…

Потоците от мигранти не намаляват, а техните превозвачи продължават да заработват огромни пари.

Едуард Лозански / News front